"Разделението намалява нашия потенциал за развитие. В Европа няма толкова малка страна, която да е толкова разделена."

С тези думи новоизбраният президент на Северна Македония Стево Пендаровски се обърна към гражданите на югоизточната ни съседка днес, след официалното му встъпване в длъжност.

На 5 май кандидатът на социалистите спечели с близо 7% разлика пред опонентката си на балотажа - Гордана Силяновска-Давкова от ВМРО-ДПМНЕ. Днес обаче обяви, че ще подаде ръка на опозицията.

"Аз публично се ангажирам да бъда президент на всички, както на тези, които гласуваха за мен, така и на онези, които гласуваха за съперниците, също и на тези, които не гласуваха", каза още Пендаровски.

И заяви, че ще търси широк консенсус за въроса за членство в НАТО и ЕС. Но каза още, че ще има нулева толуранствост към корупцията и непотизма. По някои от тези теми едва ли ще намери общ език с опозицията, която управлява Македония в последното десетилетие, преди социалистите да вземат властта.

"Имам ясна ццел да подкрепя гражданския сектор и свободата на медиите. Крайно време е да изградим професионални институции, които на да зависят от това кой е на власт", добави новият президент.