Идеята в Германия да се въведе данък за религиозните места на мюсюлманското вероизповедания набира привърженици в страната, където мнозина са обезпокоени от чуждестранното финансиране, идващо от Турция или от салафитски движения, предаде Франс прес.

Правителството на канцлера Ангела Меркел определи наречения от медиите "данък-джамия" като възможен път за финансиране на тези религиозни средища, който да бъде удържан от мюсюлманската общност.

Тази позиция се очертава в писмен отговор на правителството на въпрос на депутати, за който днес писа в. "Билд". Ако идеята се приеме, това би означавало религиозният данък, който днес в Германия се удържа от християните и е близо 8 процента от годишната сума на данъците върху доходите им, да обхване и мюсюлманската религия.

Мюсюлманската общност в Германия е близо 5 милиона души в момента, а това са около 6 процента от общото население на страната.

Берлин все пак е на мнение, че инициативата за такъв данък би трябва да бъде на провинциалните власти, които са компетентни по въпросите, свързани с религиозните вероизповедания. 

Според днешното издание на "Велт" голям брой от тези провинциални власти са готови да обмислят въвеждането на такъв "данък-джамия".

БТА