Новак Джокович спечели титлата в Мадрид с победа на финала над Стефанос Циципас - 6:3, 6:4. Това е 33-ия връх за сърбина на турнири от серията "Мастърс 1000", с което той се изравни с Рафаел Надал. 

Роджър Федерер, който се завърна на клей след близо три години и игра в испанската столица, но отпадна на четвъртфинал, е с 28.

Джокович грабна третото си голямо отличие в Мадрид. Той не загуби нито сет. Освен с 1000 точки, които прибавя към актива си на първото място в ATP, Ноле допълва банковата си сметка 1 202 520 евро.

Освен с класата и по-големия си опит, той имаше и предимство от това, че полуфиналът на Циципас снощи приключи в полунощ и беше доста тежък за 20-годишния талант срещу Рафаел Надал. Все пак гъркът направи отличен турнир, в който би не само Матадора, а и Александър Зверев.

Циципас взе 600 точки - така в понеделник вече ще е №7 в света. И с 608 700 евро от наградния фонд.

По един пробив в двата сета се оказаха достатъчни за победата на Джокович, който не позволи на далеч по-младия си съперник да играе по начина, по който го направи в предишните дни. Новак записа победа №200 над тенисист от топ 10.

Двамата размениха мили думи на награждаването. Сега тенис елитът се мести в Рим - за последния Мастърс преди "Ролан Гарос". Джокович, който не беше печелил турнир от "Аустрелиън оупън" насам показа, че навлиза в най-добрата си форма точно навреме.

При жените титлата в Мадрид спечели Кики Бертенс (Холандия) след 6:4, 6:4 срещу Симона Халеп (Румъния), която пропусна не само да вземе титлата, а и да се завърне като №1 в света.