Аз не бих влизал в спор за очевидни неща - като например за ползата от чуждоезиковото обучение и за свободата да се изучава всеки език - бил той майчин или чужд. Бих искал само да напомня контекста, в който идва това изказване на посланик Улусой.

От две десетилетия (може би повече) ДПС оказва натиск за приемане на закон, който да направи изучаването на майчин език - различен от българския - задължително, а не на свободно избираем принцип, както е сега. Поредица от благовидни аргументи придружават тази претенция, но останалите партии в парламента не са съгласни да подкрепят искането поради една основна причина. ДПС е не просто партия, а етнокорпоративна пирамида, която контролира изцяло стопанския, политическия и общностния живот на българските турци и мюсюлмани.

Ако изучаването на майчин език стане задължително, чрез своя авторитарен контрол върху общностите ДПС ще разполага освен всичко друго и с пряка възможност да определя кой е турчин и кой не. Да не забравяме, че за официална Анкара всеки мюсюлманин на Балканите е турчин - може би с изключение на албанците. Това е механизмът, чрез който потурчването на българските помаци и на големи групи роми - мюсюлмани, може да бъде успешно приключено. Затова българската държава настоява изучаването на майчин език да бъде свободно избираемо, за да съответства на свободата на самоопределение на българските граждани независимо от вероизповеданието и произхода им.

Този модел на свободен избор на чуждоезиково обучение е либерален, доколкото се основава върху свободата на родителите и самите ученици да изберат според интересите си варианти на чуждоезиково обучение. Разбира се, подобен либерален режим на чуждоезиково обучение не удовлетворява представителите на официална Анкара у нас, както и определени турски националистически среди на собствена българска почва. Поредният предлог е също благовиден - да се говори езикът на инвеститора, в случая турски, и да се разширяват турските инвестиции. Можем да се поинтересуваме - в предприятията, изградени с немски инвестиции, немски език ли се говори? В американските тецове "Марица-изток" английският език ли е официален език на професионално общуване? А иначе посланик Улусой не е казал нещо обидно. Подхвърлил е една идея, опакована като полуприкрито искане. Ако мине - мине. Ще се направят следващите стъпки. Пак така - усул, усул. Знаем си номерата, не се познаваме от вчера. Между другото аз също препоръчвам изучаването на турски език на всички българи, които имат интерес към южната ни съседка както в сферата на бизнеса, така и в сферата на културата. Интересен език е и е врата към една култура, която хем ни е позната, хем изненадва с множество нови и неочаквани открития.

 

*усул, усул - леко, тихо, внимателно