Уж спрян строеж върху созополските скали предизвика възмущение и недоволство на хора от града. Местна бизнес дама е решила да разшири площта на крайбрежния си ресторант в Стария град, като казусът датира от март. Вместо обещаното премахване на "строителната площадка" обаче, там кипи дейност от ранни зори. Тезата на Юлия Кючукова е, че държавата няма акт за собственост на скалите.

За случая разказа преди по-малко от два месеца Нова тв. Екип на телевизията бе на място и днес.

Собствениците на ресторант в Стария град започнали да строят, за да разширят търговската си площ. Така върху скалите било издигнато скеле. Въпреки че самата Кючукова е поела ангажимент да го премахне, този уикенд е започнало нов градеж. Строителите започнали да работят в 8 часа сутринта в събота. За час и половина поставили горното ниво на строежа. Наложило се местните да повикат полиция, която да спре работниците. Стигнало се и до скандал. 

От неделя от Нова тв се опитвали да се свържат със собственичката на ресторанта, но телефонът й бил изключен. В същото време тя е наблюдавала работата на екипа на телевизията от прозореца си. От Нова обаче припомниха думите й от март, казани в ефир.

"Сигналите са, че се изгражда двуетажна тераса, което е абсолютно неистина. Другото нещо е, че терасата се разширява - това също не е истина. Аз съм взела мерки, всичко ще бъде премахнато. Но нещата са малко по-сложни, защото всичко зависи от областна управа, а те нямат документ за собственост. Естествено, че ще го премахнем, нека да спят спокойно. Искам всички да разберат, че съм взела мерки. Явно сгреших като предприех начин, по който да улесня работата на моя обслужващ персонал", заявява тогава Кючукова.

Изпълняващият длъжността кмет на Созопол (след като съдът отстрани подсъдимия Панайот Рейзи, б.р.) Катя Стоянова даде тази сутрин заявка:

"Имаме издадена заповед за спиране на незаконно строителство. В момента засегнатите лица са подали възражение срещу нея до Административен съд. Въпреки това ние няма да оставим нещата така и няма да допуснем изграждането на едно такова незаконно съоръжение, което не се отразява на цялостната визия на града."

Областният управител Вълчо Чолаков също бе на място, за да обяви, че "имотът е изключителна държавна собственост". 

"Областна администрация е предприела мерки на база на обещанието на госпожата, че ще премахне строежа. Но след като вчера разбрахме, че продължават строителните дейности, разговарял съм устно с окръжния и с районния прокурор, с директора на полицията. Беше съставен вчера предупредителен протокол за спиране на тези действия, а ако госпожата не изпълни полицейското разпореждане, може да бъде задържана до 24 часа. В случая говорим за увреждане на държавно имущество, което по смисъла на Наказателния кодекс е и престъпление". 

В момента се изготвял сигнал до районната прокуратура за образуване и на такова производство. Вече имало образувано едно и по линия на ДНСК към Окръжна прокуратура Бургас, даде заявка още Чолаков.