Цената на телефонните повиквания чрез стационарна и мобилна връзка от една държава в ЕС до друга се ограничава до 19 цента на минута (+ДДС), а тази на SMS -  до 6 цента (+ДДС).

Новите цени влизат в сила, считано от 15 май, съобщиха от Еврокомисията.

Тези цени не включват ДДС, който зависи от страната членка, в която се намира повикващият оператор. Ставките в различните страни между 17 и 27 на сто (виж тук).

С нововъведенията ще има възможност хората вече да плащат четирикратно по-малки суми месечно, изтъкват от ЕК. Като пример оттам дават телефонни позвънявания по стационарна линия от Италия до Белгия. В момента общо два часа такива разговори на месец струват 105 евро, тъй като националният италиански тарифен е 0,89 евро на минута. С новите правила планът пада до най-много 23 евроцента на минута с ДДС. Което означава, че месечната такса ще бъде 27 евро.

Не забравяйте обаче, че има разлика между международни телефонни повиквания и роуминга, припомнят от Брюксел. Роумингът възниква, когато използвате мобилния си телефон по време на пътуване в друга държава. Освен това от 15 юни 2017 г. гражданите на ЕС могат да ползват роуминг на национални цени, когато пътуват в ЕС.

Международни телефонни повиквания и SMS означава повиквания до телефонен номер в друга държава от ЕС по мобилен или стационарен телефон, при което повикващият е в националната си мобилна мрежа. Когато потребителите са в чужбина, техните телефонни повиквания са повиквания в роуминг и подлежат на правилата на ЕС за роуминга. Това означава, че те се отчитат като национални повиквания, дори ако са до телефонен номер в друга държава членка.

Ограничението на максималната цена важи само за лична употреба, т.е. за частни клиенти. Бизнес клиентите са изключени от това регулиране на цените. Причината е, че редица доставчици имат специални предложения, които са особено привлекателни за бизнес клиенти.
 
Няма никакви ограничения за използването на минути или SMS на по-ниските цени. 

Операторите, които предлагат услугите си в ЕС, са задължени да уведомяват за новите тарифни цени. Те избират как да се свържат с клиентите си, например чрез SMS или по електронна поща. Потребителите трябва да могат да ползват новата тарифа след влизането ѝ в сила автоматично, без да са необходими допълнителни действия от тяхна страна.
 
Ако потребителите имат пакет, който включва определен обем международни повиквания и/или SMS в ЕС за определена цена, пределната цена не е приложима. Ако обаче потребителите решат, че техният пакет след влизането в сила на тази пределна цена вече не предлага най-доброто съотношение „качество-цена“, те винаги могат да преминат към тарифа на минута за телефонни повиквания и SMS в рамките на ЕС.

Националните регулаторни органи за електронни съобщения могат да предоставят на даден оператор дерогация от регулирането на цените при изключителни обстоятелства. Това става по изключение и засяга оператори, специализирани в международни телефонни повиквания или имащи много нисък марж на печалба върху националните цени. (Маржът е разликата в цената на покупката и продажбата – б.р.) Националният регулатор, отговарящ за телекомуникациите, трябва да има списък с доставчици, на които може да бъде предоставено изключението.