Британската Консервативна партия на премиера Тереза Мей се срина до петото място според проучване на общественото мнение преди евроизборите на 23 май, предаде Ройтерс.
В анкетата на "YouGov" по поръчка на в. "Таймс" води новата Партия за Брекзит на евроскептика Найджъл Фараж с 34 на сто, докато консерваторите имат одобрение от едва 10 на сто. На изборите за Европейски парламент опозиционната Лейбъристка партия може да разчита на 16 процента от гласовете, а либералдемократите и Зелените, които са за оставане в ЕС, се очаква да получат съответно 15 и 11 на сто. 
Сривът в подкрепата за Консервативната партия засилва натиска върху Тереза Мей да определи дата, когато ще напусне ръководния пост в партията. Високопоставени консерватори настояват тя да обяви плановете си още тази седмица, отбелязва Ройтерс.

Главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние заяви, в интервю за в. "Журнал дю диманш", че иска да продължи "да бъде полезен" и след евроизборите, но не потвърди приписваните му амбиции да стане председател на Европейската комисия, предаде Франс прес.

"Участвам в обсъждането на идеи и искам да бъда полезен", заяви Барние в отговор на въпрос дали се бори да наследи Жан-Клод Юнкер на председателския пост. Все повече представители на френската управляваща партия призовават Барние да се кандидатира за председател на Европейската комисия.

Главният европейски преговарящ за Брекзита призовава за създаването на широка коалиция в Европа.

"Утре, за да отговорим на социалното и териториално недоволство, което се изразява не само от френските "жълти жилетки", ще трябва да имаме смелостта и силата на коалиция от проекти, обединяващи няколко групи", подчерта той. 

В интервюто Барние подчертава, че е необходимо да бъде защитена Европа пред лицето на "другите големи сили, които не ни чакат" и предлага програма, в която водещо място заема борбата с климатичните промени. Освен това трябва да се овладее миграцията, да се изгради нова икономика, която да може да запази работните места, и да се прави повече за отбраната на Европа, пише БТА.