Трилърът на Би Би Си „Убивайки Ийв“ е големият победител от церемонията по раздаване на телевизионните награди БАФТА – с три трофея, сред които за най-добра актриса за Джоди Комър и за най-добър драматичен сериал. В „Убивайки Ийв“ Комър е в ролята на злодей, по чиито пети винаги е агент Ийв (Сандра О). И двете бяха номинирани за най-добра актриса.

Събитието се проведе на 12 май в Лондон. Сред отличените бе Бенедикт Къмбърбач, спечелил статуетката за най-добър актьор. Признато бе майсторството му в ролята на Патрик Мелроуз в едноименния сериал, екранизиран по романите на Едуард Сейнт Обин. Това е първата БАФТА на Къмбърбач, получил първата си номинация преди 14 години. „Патрик Мелроуз“ бе отличен в категорията минисериал.

„Мисля, че ще припадна, свикнал съм да бъда шаферка, но никога булката“, пошегува се Къмбърбач, приемайки наградата, цитиран от Би Би Си.

Актьорът влиза в ролята на Патрик, борещ се с наркотиците и с духа мъртвия си баща, подлагал го на сексуален и психически тормоз години наред. Къмбърбач благодари на съпругата си, сценарист и театрален режисьор Софи Хънтър:

„Ти си моята скала, трябваше да бъда много странен за тази роля и беше хубаво да мога да се върна вкъщи и да се почувствам отново стабилен“.

Фиона Шоу взе приза за най-добра поддържаща актриса за ролята си на шпионския шеф Каролин Мартенс, за най-добър поддържащ актьор – Бен Уишоу за „Един много английски скандал“.

Една от най-обсъжданите днес актриси не взе награда – Дейзи Мей Купър, номинирана за най-добро комедийно изпълнение при актрисите, се появи на червения килим с рокля, направена от черни чували за боклук.

Въпреки трите статуетки, участието на „Убивайки Ийв“, след като Британската академия промени правилата за участие – според правилника ѝ един сериал е годен да се състезава, само ако е бил с премиера във Великобритания. А трилърът бе пуснат по Би Би Си Америка пет месеца преди да направи английския си дебют.

За най-добро развлекателно шоу наградата отиде при „Великобритания търси талант“. Лий Мак бе признат в категорията развлекателно изпълнение за появата си в комедийното шоу „Бих ли те излъгал?“ (Would I Lie To You?).

Площад Славейков