Британският външен министър Джереми Хънт предупреди днес за риск от непреднамерен конфликт между САЩ и Иран заради разпадащата се ядрена сделка, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Силно сме обезпокоени от риска от конфликт, който може да избухне случайно, в резултат на непреднамерена ескалация", заяви Хънт пред журналисти в Брюксел и добави, че е от ключово значение Иран да не бъде тласнат по пътя на връщане към ядреното въоръжаване.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео направи днес непредвидена спирка в Брюксел, докато там заседават външните министри на ЕС, предаде Блумбърг.

Великобритания, Германия и Франция, които подписаха ядрената сделка с Иран през 2015 г., са опасяват, че тя може да се разпадне и оръжейната надпревара в Близкия изток да бъде възобновена, след като президентът Доналд Тръмп изтегли САЩ от сделката преди година, подновявайки търговските санкции срещу Иран.

През миналата седмица Иран даде на европейските си партньори два месеца да приложат изцяло сделката по отношение на санкциите. В противен случай ислямската република ще възобнови обогатяването на уран до ниво за употреба в оръжия, заплаши президентът Хасан Рохани. Това би означавало обезсилване на сделката на практика и връщането на Иран на пътя към производство на ядрено оръжие.

Израел побърза да заяви, че никога не би позволил тона, а САЩ изпратиха в района на Ормузкия проток ескадра бойни кораби и бомбардировачи Б-52.

Официално в дневния ред на външните министри на ЕС днес са кризите в Либия и във Венецуела.

Помпео лети за Русия, където той се очаква да се срещне в черноморския курорт Сочи с руския си колега Сергей Лавров и с президента Владимир Путин.