Показателна е съдбата на кипърския гражданин Димитракис Пирилис, който е в ареста, затова че брутално прегази с джипа си крадец, който косил с двама свои приятели люцерната му в 1 ч след полунощ.

Според "Марица" Пирилис живее в България близо 20 години. След като пристига от Кипър, печели на търг бившия стопански двор в Болярино и постепенно го превръща в модерна кравеферма. Купува и наема земя в околностите на селото с цел приготвяне фураж за животните.

През годините инвестира в стари и изоставени къщи в селото, ремонтира ги и настанява в тях работниците си от фермата. Наскоро имало идея да купи и пусне в действие старата хлебарна, която отдавна не работи, отбелязва още "Марица".

Той обаче непрекъснато е в полезрението на крадците. Според медията конкретно бандата на сгазения Петър го е обирала.

Във фермата му неведнъж е имало кражби, а от жалбите му до полицията не е видял полза.

Преди три години бил подпален домът му, изгорял до основи и Пиприлис бил принуден да живее във фермата. При пожара освен покъщнината и документите му, изгорели и няколко тона семена за посев за хиляди лева.

Медията споменава също, че през 2016 г. най-имотният жител на Болярино обявява пред тях, че ще търси помощ от посланика на Кипър у нас Ставрос Августидис. Чужденецът вдигнал ръце заради куп проблеми, откакто е в България.

Иначе, след като се заселва в Болярино, купува мястото, на което прави кравеферма с 450 животни. Тогава и през ум не му минава, че ще живее "в едно от най-крадливите села в областта".

Отново през септември 2016 г. Пирилис показва своята фурна на площада в Болярино, е била разбита, а всички кабели, елтабло и други материали откраднати. Сградата остава дори без инсталация.  

Както вече стана ясно, собственикът на кравефермата от пловдивското село прегази и уби крадец в опит да го прогони от терена си.

Селскостопанският производител е на 60 г.

В събота около 1 ч. през нощта Пирилис забелязва трима мъже да влизат в имота му, за да крадат люцерна или добитък. Подгонва ги с джипа си, а те се разпръсват. На около 600 метра от фермата, успял да застигне единия и да го прегази. Другите двама не са пострадали.

Пирилис е задържан за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор от Окръжна прокуратура-Пловдив. Направил е пълни самопризнания и ще му бъде повдигнато обвинение за предумишлено убийство, съобщиха от прокуратурата. Според формулировката на държавното обвинение арендаторът е "нарушил правилата за движение, като вследствие на пътнотранспортно произшествие умишлено е причинил смърт":

"Окръжна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняем Д. П., на 60 г., кипърски гражданин, по досъдебно производство за това, че на 11 май 2019 г. в землището на с. Болярино, обл. Пловдив, при управление на товарен автомобил, марка "Форд Рейнджър", нарушил правилата за движение, като вследствие на пътнотранспортно произшествие умишлено е причинил смърт на 30-годишния П. Г. – престъпление по чл. 342, ал. 3, буква В, във вр. чл. 342, ал. 1 от Наказателния кодекс."

От съобщението на прокуратурата става ясно още, че тримата мъже са от село Белозем. 

В момента полицейското присъствие в селото е засилено, съобщава Нова тв.

От информация на "Марица" става ясно, че другите двама крадци, които са били с Петър, вече са се върнали в родното Белозем. По-късно от прокуратурата съобщиха, че те са привлечени като обвиняеми.

,,Не сме били във фермата на кипъреца. Бяхме в люцерната на два километра, когато той пристигна с джипа и ние с другия Ангел избягахме с каруците, а Петър остана. Видях как фермерът блъсна Петър и започна да прави кръгчета в люцерната, газейки го'', разкава единият от тях - Ангел Гаджев.

Случат "Болярино" идва на фона на реабилитираната предизборно идея за разширяване на статута на т.нар. неизбежна отбрана. Миналата седмица парламентът прие на първо четене облекчаване на режима.

Най-общо промените гласят, че за "неизбежна отбрана" трябва да се смята нападение над всеки, който влезе "противозаконно" в "жилище". Вторият случай е, ако нападението е насочено "срещу живота, здравето, свободата или половата неприкосновеност на отбраняващия се или на другиго" - в случай, че нападателите са повече от един, един е, но е въоръжен, или самото нападение се случва нощем - без значение от колко лица са. Дефиниция на понятието "нощем" няма.