Главният прокурор Сотир Цацаров определи като „прибързани”, поредицата от срещи, които държавният глава Румен Радев предприема във връзка с избора на негов наследник. Според обвинител №1 те не пречат, стига да не влияят върху процедурата.

Самият той бе първият гост днес следобед на "Дондуков 2", но напомни, че тази процедура не трябва да се решава нито в тази сграда, нито в друга, освен във ВСС.

Цацаров напомни, че "законът и Конституцията не дават никакви права на президента", свързани с този избор и доколкото разбрал, това е ясно и на отсрещната страна. Диалогът бил „открит и спокоен”. Двамата обсъждали принципни въпроси.

Цацаров каза още, че до 2-3 седмици се очаква правосъдният министър Данаил Кирилов да внесе промени в Закона за съдебната власт, които да променят правомощията на главния прокурор и да осигурят по-стриктен контрол върху неговите действия. Според Цацаров Европа изисква това и в България трябва да се съобразим (всъщност диалогът е за контрол върху главния прокурор, но към него в публичното пространство у нас бяха прикачени другите "двама големи" - председателите на върховни съдилища, за които си има достатъчно лостове, б.р.)

„Трябва да бъдат изпълнени препоръките на Европейската комисия. Вече няма място за институционален инат, доводи или всичко друго. Ако това е цената за излизане от механизма, тя трябва да бъде платена”, каза Цацаров.

Процедурата за избор на главен прокурор по закон се състои от 10 стъпки:

  1. Тя може да започне най-рано на 10 юли или най-късно на 10 септември т.г.;
  2. ВСС приема с гласуване процедурните правила и хронограма за последващите стъпки;
  3. Кандидати могат да номинират не по-малко от трима членове на прокурорската колегия на ВСС, както и министърът на правосъдието;
  4. Предложенията се правят в 4 поредни заседания на прокурорската колегия;
  5. В 14-дневен срок след изтичане на срока за предложения кандидатите трябва да представят своите концепции;
  6. Пленумът на ВСС обявява дата, място и час на изслушването най-малко един месец преди него;
  7. Комисията по атестиране и конкурси и тази по професионална етика при прокурорската колегия изготвят доклади, които биват публикувани 14 дни преди гласуването;
  8. До 7 дни преди изслушването неправителствени организации също могат да задават въпроси и да изразяват становища;
  9. Гласуването е явно, избраният трябав да събере минимум 2/3 подкрепа от 25-членния Висш съдебен съвет, т.е. - 17 гласа;
  10. Президентът излиза с указ или връща за ново гласуване на ВСС назначението. Той няма право да го откаже втори път.