ГЕРБ "отвръща на удара" на БСП, която вече внесе две жалби в ЦИК срещу премиера Бойко Борисов. Но "стрелбата" не е по левицата, а по президента Румен Радев. Този следобед от управляващата партия ще депозират в изборната комисия "жалбата срещу участието на президента Румен Радев в предизборната кампания на БСП", съобщават оттам. 

Според организационния секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов и депутата от партията Тома Биков жалбата се основава на конституцията, която гласи, че президентът олицетворява единството на нацията, но вместо това той участвал в агитация. Пробмел видяха и в това, че Иво Христов, който бе в екипа на президента, но сега е кандидат за евродепутат от левицата, още се води в т.нар. стратегически съвет на държавния глава и така "един и същи човек им пише опорните точки".  

В последните дни текат задочни словестни престрелки между изпълнителната власт и президенството. Първо премиерът Бойко Борисов обвини Радев, че участва в кампанията на страната на левицата, а той на свой ред отрече, заявявайки, че е "еднакво отдалечен от всички партии". Днес и вицепремиерът Томислав Дончев атакува държавния глава - заради призивите му за разследване на политици и заради коментари, свързани с евентуална инвестиция на "Фолксваген", докато компанията още избира дали да строи завод и у нас или в Турция. 

Преди дни БСП сезира ЦИК заради това, че премиерът Борисов заема позиция председател на изборния щаб на ГЕРБ и формациите, които подкрепиха партията и листата й за евровота на 26 май. Основанието на социалистите е, че това е в противоречие със Закона за администрацията. В него пише, че "министър-председателят, заместник министър-председателите, министрите, заместник-министрите и др. не могат да бъдат ръководители на предизборен щаб на партия, коалиция от партии или инициативен комитет" (чл. 19, ал. 7., т..5 от Закона за администрацията - б.р.). В сайта на ЦИК няма данни за произнасяне по казуса към момента. 

Преди това обаче изборната комисия отхвърли друга жалба на БСП срещу Борисов - за това, че в качеството си на премиер с държавни пари участва в изборната кампания на партията си. По този повод - ден след изявление на левицата по случая, и Румен Радев заяви, че харченето на държавни пари за кампания му се струва нередно, след което последва атака от Борисов - че президентът взима страната на опозицията в предизборния период.