София е един от четирите града, които кандидатстват да станат седалище на Европейския орган по труда (ЕОТ).

Списъкът бе публикуван днес от Европейския съвет. Другите три града също са столици – Братислава (Словакия), Никозия (Кипър) и Рига (Латвия).

ЕОТ трябва да бъде създаден през тази година и да заработи с пълен капацитет през 2023 г. Целта му е подобряване на трансграничното сътрудничество, допринасяне за гарантирането на справедлива мобилност в ЕС и подпомагането на координацията на системите за социална сигурност. Очаква се учредителният регламент да бъде официално приет от Европейския парламент в средата на април, а след това и от Съвета.

Основните функции на новия орган са следните:

• Улесняване на достъпа до информация за правата и задълженията във връзка с трудовата мобилност в рамките на ЕС, както и до съответните услуги;

• Улесняване и засилване на координацията между държавите членки при прилагането на съответното право на ЕС, включително чрез улесняване на съгласуваните и съвместните инспекции;

• Подкрепа за сътрудничеството между държавите членки за противодействие на недекларирания труд;

• Посредничество и съдействие за намирането на решения при трансгранични спорове между държавите членки.

Процедурата по вземане на решение къде да бъде централата на ЕОТ започна на 13 март. Решението изисква общо съгласие между държавите членки.

Еврокомисията трябва да направи оценка на кандидатурите до 3 юни. До два дни след това въз основа на тези оценки трябва да има политическа дискусия в рамките на заседанието на КОРЕПЕР – Комитета на постоянните представители.

На 13 юни трябва да бъде взето решение чрез гласуване от представителите на всички държави членки в рамките на Съвета по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси.

София вече кандидатства за седалище на Европейската агенция за лекарствата (ЕМА), която бе преместена от Лондон след референдума във Великобритания за излизане от ЕС. Канидатурата на българската столица бе най-слабата и сес състоеше само от 4 страници текст без нито една илюстрация или таблица. Логично загубихме и ЕМА бе преместена в Амстердам.