„Майк Помпео чу много ясно от нас - не само от мен, а и от другите министри от ЕС - че се намираме в ключов и деликатен момент, в който най-подходящото и отговорно поведение би било това на максимално сдържане, както и да се избягва всякаква военна ескалация.“

Това заяви звед върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини. Тя говори след заседанието на Съвет „Външни работи“. В него участва и американският държавен секретар, който отмени визитата си в Москва и долетя извънреднэ в Брюксел за среща с европейските си колеги.

България е представена от външния министър Екатерина Захариева.

Страните членки на ЕС са били единни пред държавния секретар по въпроса за споразумението с Иран, изтъкна Могерини. Още преди заседанието на Съвета тя бе твърде резервирана към Помпео.

„Винаги насърчаваме дипломатическите усилия и бихме подкрепили всяка възможност за разговори. Това е особено подходящо при повишаване на напрежението. Държавите от ЕС са единодушни, че Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) остава единствената, която може да прецени дали Иран изпълнява задълженията си. Досега МААЕ неколкократно потвърди, че Техеран изпълнява поетите задължения“, каза още Федерика Могерини.

Тя е провела отделна среща с външните министри Хайко Маас (Германия), Жан-Ив Ль Дриан (Франция) и Джеръми Хънт (Великобритания). Обсъдена е била възможността за първите трансакции с Иран през следващите няколко седмици.

В началото на срещата Хънт предупреди за опасност от война между Иран и САЩ.

„Не искаме да се стига до военен конфликт“, заявил Маас пред Помпео.

Той избегна пряка критика срещу Вашингтон, но изтъкна, че САЩ и Европа вървят по различни пътища, що се отнася до кризата с Иран.

На днешния съвет бе обсъдена и ситуацията в Либия.

„ЕС заявява ясно, че, на първо място, военната атака срещу Триполи и последвалата ескалация в и около столицата представлява много сериозна заплаха за международния мир и сигурност. Тя открива пътя за терористична дейност, поставя много заплахи пред международната общност, както и разбира се, за либийския народ. Второто послание, което отправихме към страните, е незабавно да прекратят огъня, както и да се ангажират с ООН, така че да се гарантира пълно и всеобхватно прекратяване на враждебните действия. Трето, страните членки напомниха, че няма военно решение на либийската криза, но пък решение има и то преминава през политическия диалог с посредничеството на ООН“, каза Могерини.

Тя е дискутирала и ситуацията във Венецуела с Майк Помпео. Изтъкната е била необходимостта да се разговаря с всички страни, а не само с двете -  президента Николас Мадуро и председателя на парламента Хуан Гуайдо. Съвсем скоро европейски зам.-министри ще посетят Каракас.