Разговор с председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов ще продължи консултациите при президента Румен Радев за процедурата за избор на нов главен прокурор. В понеделник държавният глава проведе срещна с настоящия – Сотир Цацаров. А той нарече консултациите "прибързани“.

Според Сотир Цацаров тази процедура не трябва да се решава нито в тази сграда, нито в друга, освен във Висшия съдебен съвет. И припомни, че "законът и Конституцията не дават никакви права на президента", свързани с този избор и доколкото разбрал, това е ясно и на отсрещната страна. Но иначе диалогът бил „открит и спокоен”, а двамата обсъждали принципни въпроси.

Освен това главният прокурор припомни, че до 2-3 седмици се очаква правосъдният министър Данаил Кирилов да внесе промени в Закона за съдебната власт, които да променят правомощията на главния прокурор и да осигурят по-стриктен контрол върху неговите действия. Според Цацаров Европа изисква това и в България трябва да се съобразим (всъщност диалогът е за контрол върху главния прокурор, но към него в публичното пространство у нас бяха прикачени другите "двама големи" - председателите на върховни съдилища, за които си има достатъчно лостове, б.р.)

По тази тема Лозан Панов и Сотир Цацаров имат сериозни противоречия. Според Панов главният прокурор има свръхправомощия, а мониторингът над България трябва да остане, защото е последна гаранция за продължаване на правосъдната реформа. А главният прокурор е на мнение, че позицията на Панов е политически мотивирана.