Изпълняващият длъжността министър на отбраната на САЩ Патрик Шанахан е представил на президента Доналд Тръмп осъвременен военен план, който предвижда изпращането на до 120 хиляди военнослужещи в Близкия Изток в случай, че Иран атакува американски сили или ускори работата по ядреното си въоръжение, съобщи Ройтерс, като се позовава на в. "Ню Йорк Таймс".
Според неназовани източници от правителството Шанахан е представил плановете на Тръмп в четвъртък. Белият дом и Пентагонът не са коментирали информацията.

Вестникът съобщава, че на срещата в четвъртък са присъствали още съветникът по националната сигурност на президента Джон Болтън, директорът на ЦРУ Джина Хаспъл, ръководителят на Националното разузнаване Дан Коутс и председателят на Комитета на началник-щабовете Джоузеф Дънфорд. Били са изложени няколко варианта, като преобладаващото мнение е било за изпращане на 120 хиляди военнослужещи, разполагането на които би отнело седмици или месеци, соъбщава БТА.

Експлозии на танкери край бреговете на ОАЕ

Според първоначалната оценка на американски военен екип Иран или поддържани от него подставени лица са използвали експлозиви срещу четири кораба, закотвени край брега на Обединените арабски емирства, съобщи Асошиейтед прес, като се позовава на официален американски източник, пожелал анонимност.
Според него всеки от корабите е имал дупка от 1,5 до 3 метра в диаметър близо или точно под ватерлинията. Според американския военен екип пробойните са причинени от експлозивни заряди.
ОАЕ поискаха от САЩ съдействие за разследването на причините за щетите, които представители на страни от Персийския залив определиха като саботаж.
Според досегашните данни пострадали са два саудитски танкера, един норвежки и един бункероващ танкер, закотвен край брега на ОАЕ.
САЩ изпратиха допълнителни кораби и бойни самолети в региона. ООН призова всички заинтересовани страни към сдържаност в името на регионалния мир, предаде БТА.

Помпео информира европейците за "ескалиращи заплахи" от Иран

На срещите си с европейски съюзници и представители на НАТО в Брюксел в понеделник държавният секретар на САЩ Майк Помпейо е споделил информация за "ескалиращите" заплахи от страна на Иран, каза специалният представител на САЩ за Иран Брайън Хук, цитиран от Ройтерс.
Помпейо пристигна в понеделник на непланирано посещение, като отложи с един ден началото на визитата си в Русия, където днес ще разговаря с външния министър Сергей Лавров и президента Владимир Путин.
"Държавният секретар искаше да сподели някои детайли отвъд това, което сме казвали публично", каза Хук. "Ние смятаме, че Иран трябва да опита да разговаря, вместо да заплашва".
Хук съобщи, че в Брюксел Помпейо е обсъдил и атаките срещу няколко петролни танкера край бреговете на Обединените арабски емирства, пише БТА.