Американският президент Доналд Тръмп е поискал от Конгреса да увеличи бюджета на НАСА за следващата година с допълнителни 1,6 милиарда долара, за да бъде постигната ускорената цел за завръщане на американците на повърхността на Луната до 2024 г., съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Искането за увеличено финансиране, обявено от Тръмп в Туитър, идва два месеца, след като вицепрезидентът Майк Пенс обяви целта за съкращаване с четири години на графика на НАСА за изпращане на астронавти на Луната за първи път след 1972 г. Тогава американците спряха да изпращат пилотирани мисии до спътника на Земята, първата от които беше през 1969 г.
Цитиран от Асошиейтед прес, Тръмп е написал в Туитър, че при неговата администрация "ние се връщаме на Луната, а след това (се отправяме) към Марс".

Общият брой на мисиите в американската космическа програма "Аполо" от 1961 г. до 1975 г. е 33. От 1968 до 1975 г. са изстреляни 15 космически кораба от серията "Аполо" с екипаж на борда. От тях девет са достигали до Луната, успешно са се прилунили шест, като на спътника на Земята са се разхождали общо 12 астронавти.

 

Апарати, монтирани при мисиите на "Аполо", регистрират лунотресения

 

Луната не е инертен свят, за какъвто я смятат някои учени. Нов анализ на данните от сеизмометри, събрани по време на мисиите "Аполо" на НАСА, показва, че естественият спътник на Земята е сеизмично и тектонично активен, предаде Ройтерс, позовавайки се на публикация в сп. "Нейчър джиосайънс". 
В рамките на мисиите "Аполо 11", 12, 14, 15 и 16 астронавти монтират сеизмометри на лунната повърхност.
Изследователи, анализирали данните от сеизмометрите и изображения, предоставени от апарата "Лунар рикънисънс орбитър", са установили, че Луната е сеизмично и тектонично активна. Естественият спътник на Земята продължава да изстива и да се свива, което води до "лунотресения" и поява на нови разломи.

"Това означава, че Луната някак е успяла да остане тектонично активна след 4,51 милиарда години", казва ръководителят на изследването Томас Уолтърс от института "Смитсониън", който сравнява свиването на естествения спътник на Земята с превръщането на зрънце грозде в стафида.

В периода между 1969 и 1977 г. на Луната са регистрирани 28 труса с магнитуд между две и пет по скалата на Рихтер. 

"Осем от лунотресенията са регистрирани в близост до разломи, открити от апарата "Лунар рикънисънс орбитър". Считаме, че те са активни и днес", казва Никълъс Шмер от изследователския екип. 

Специалистите отбелязват, че шест от осемте труса са регистрирани по време, когато Луната е била най-отдалечена от Земята. Земното притегляне е създало допълнително напрежение в лунната кора и е провокирало сеизмични колебания. 
Учените смятат, че изучаването на тектоничната активност на Луната ще допринесе да бъде разгадан нейният произход. За по-нататъшното й изследване е необходимо да бъдат монтирани съвременни сеизмометри на повърхността й. 
Томас Уолтърс отбелязва, че специалистите трябва да имат предвид трусовете в близост до разломи, когато планират бъдещи мисии за изследване и пребиваване на Луната