Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов подаде оставка пред премиера Бойко Борисов. Това съобщиха от правителствената пресслужба.

В мотивите за решението си Порожанов посочва, че не желае атаката срещу него да влияе на работата на правителството. Оставката на министър Порожанов е приета от министър- председателя Бойко Борисов.

Оставката идва седмица след като лично Борисов обяви пред бТВ, че по-скоро има доверие на земеделския си министър Румен Порожанов. И не би се разделил с него заради разкритието, че семейството му си е купило преди 15 г. апартамент на значително по-ниска от пазарната цена. Раздяла обаче щяла да дойде, ако се окаже, че министърът е допуснал нарушения по линия на къщите за гости, финансирани с европари, обясни тогава лидерът на ГЕРБ.

В рамките на месец земеделският министър стана център на няколко скандала. Първо бяха разкритията за злоупотреби в Държавен фонд "Земеделие" и "къщите за гости", финансирани по европейски проекти.

А миналата седмица след публикации във в. Сега и сайта "Бивол" стана известно, че Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) е "редактирала" имотната декларация на Румен Порожанов, като не са били публикувани обстояелства и факти за съпругата му. Тогава министърът публикува наново декларацията си. 

Миналата седмица Румен Порожанов беше призован на разпит и в Специализираната прокуратурата в София заради проверките за злоупотреби по европрограми, свързани със земеделското министерство и с Държавен фонд "Земеделие". Порожанов е най-дългогодишният ръководител на фонда.

Тогава той беше попитан от журналисти дали се чувства виновен. И отговори категорично:

"Не, абсолютно!"

Каскада от ефекти

За последните два месеца това е поредната министерска оставка. Заради сагата "Апартаментгейт" премиерът Борисов се раздели с правосъдния министър Цецка Цачева, зам.-министъра на спорта Ваня Колева и зам.-министъра на енергетиката Красимир Първанов. Зам-министърът на икономиката Александър Манолев беше освободен заради повдигнато обвинение от прокуратурата за злоупотреби с европейски фондове по програмата за "къщи за гости". Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов пък беше "разжален" - освободи поста на шеф на парламентарната група на ГЕРБ и напусна парламента.

Очаквайте подробности.