Предложението на Тимерманс за общоевропейска минимална работна заплата (МРЗ) е демагогия. Подкрепата, която получи това предложение от БСП, ГЕРБ и Разединените “патриоти” е тъжна комбинация от глупост и популизъм. 

Защото:

1) Тимерманс предлага МРЗ във всяка държава да е 60% от средната заплата за ... същата държава. Или МРЗ около 600 лв. в България. Без промяна. 
По-лесно е БСП, ГЕРБ и РП да кажат, че са против нарастване на МРЗ. 

2) Малко са европейските държави, в които съотношението минимална-средна работна заплата да не е около 60/100. Тимерманс предлага да няма промяна. 
Да си го каже така, по-честно е.

3) Няма никакви предпоставки за синхронизация на МРЗ в различните европейски държави:

- Във всяка страна-членка МРЗ, ако изобщо я има, се определя по различен механизъм; 

- Структурата на трудовото възнаграждение в ЕС далеч не е унифицирана; 

- Единният пазар е изграден на 35-40%, темата за общи регулации на доходите изобщо не съществува; 

- Както и темата за синхронизация на различните облагания на труда (данъчно, социално осигуряване, евентуален капиталов стълб на социалното осигуряване, режим на приспадане на застраховките от облагаемия доход, здравни вноски и застраховки). 

4) По-принципно - административният подход никога, никъде и никому не е повишил реалния доход, реалната покупателна способност. Няма да стане и в ЕС. 

Изключително важно е в България да ускорим ръста на доходите и те да догонят по-бързо средните в Европа. Това обаче ще бъде резултат на успешна българска, а и европейска, икономическа политика, а не на решение администрацията.

Смешно е, когато евроскептични партии, като БСП и РП, изведнъж започнат да обещават как, иначе ужасните "брюкселски чиновници", ще вдигнат доходите у нас. 

ЕС може да помогне, но не по този начин. Може да помогне, като наложи върховенство на закона и ефективно преследване на корупцията. Като продължи да налага строго антимонополното европейско законодателство. Като засили общата енергийна политика и така да осигури облекчение за домакинствата и бизнеса.

А българският бизнес в момента плаща най-скъпите в ЕС енергоносители.... 

България може да бъде по-богата в силна Европа. Но не когато БСП, ГЕРБ и РП подкрепят тъпото предложение на Тимерманс, а когато бъдат отстранени от властта. Тогава доходите ще се вдигнат.

Коментарът е от профила на Радан Кънев във Фейсбук. Заглавието е на редакцията