Седемдесет и второто издание на кинофестивала в Кан ще бъде открито днес с прожекция на комедийната лента „Мъртвите не умират“ с Бил Мъри, Адам Драйвър и Иги Поп на американския режисьор Джим Джармуш, предаде АФП, цитирана от БНР. Но събитието започва със скандал с решението легендарният Ален Делон да бъде почетен с награда въпреки обвинения срещу актьора в насилие над жени.

„Жени и Холивуд“, една от американските лобистки организации начело на движението #MeToo, заяви, че решението да се даде почетна „Златна палма“ на Ален Делон е „отвратително“.

През миналата година фестивалът обяви „нулева толерантност към сексуалното насилие и злоупотреби от всякакъв вид“ на фона на протести, оглавени от Кейт Бланшет и над 80 други холивудски знаменитости и режисьорки.

Онлайн петиция, призоваваща да не се връчва наградата на Делон, определя 83-годишния актьор като „расист и хомофоб женомразец“.

Скандалът идва в началото на най-големия филмов фестивал в света, в който през тази година участват повече кинозвезди от обичайното за последните години. Сред тях са имена като Брад Пит, Леонардо ди Каприо, Джулиан Мур и Ел Фанинг.

Основателката на „Жени и Холивуд“ Мелиса Силвърщайн написа в туитър, че е ужасена, че Кан почита Делон, въпреки че той „публично признал, че е удрял шамари на жени и твърди, че да си гей е против природата“.