С изключителни препирни часове наред, искане за отвод на съдия Галя Георгиева, спорове - превела ли е прокуратурата "като дявола Евангелието" решение на мадридския съд и накрая замесване на видни "данъчни грешници" под испанска юрисдикция като Меси, Роналдо и певицата Шакира...

Така протече днес на втора инстанция гледането на мярката за неотклонение на екстрадирания от Кралство Испания Ветко Арабаджиев. Първоинстанционният Специализиран съд вече го остави в ареста.

За какво става въпрос?

Фундамент в човешките права, залегнали и в българското законодателство, е, че никой не може да бъде обвиняван, задържан или съден за нещо различно от това, за което конкретно са го екстрадирали.

Така днес стана ясно, че прокуратурата е издала не една, а две европейски заповеди за арест за Арабаджиев (срещу съпругата му Маринела, с която бяха задържани заедно, процедурата в Испания още тече, б.р.).

Адвокат Илиян Василев обаче извади заверен превод на решението на Апелативния съд в Мадрид, в което - според него еднозначно - се казва, че предават на страната ни бизнесмена, за да бъде съден като лидер на организирана престъпна група и за пране на пари... 

В съда у нас обаче е внесен друг превод - и той от изповядан преводач, но такъв, с когото прокуратурата има договор по силата на обществена поръчка. Според Василев първо там е разменено... кой дава и кой иска обвиняемия. Тъй като са разменени понятията "изпращаща (лицето) държава" с "държавата на издаване" (на заповедта), т.е. - България.

Но по-важното. Според Василев в превода на прокуратурата е пропуснато, че Апелативният съд на Мадрид подчертава изрично, че той не може да бъде съден за лос делитос фискалес (los delitos fiscales), т.е. финансови, или престъпления срещу фиска, т.е. данъчни престъпления.

Гръбнакът на обвинението срещу Ветко Арабаджиев и респективно ръководената от него "организирана престъпна група" се гради именно на това, каза още защитникът му.

Василев определи, че това било отлично известно и на прокуратурата. И даде пример с далеч по-големите данъчни задължения на футболните звезди Лионел Меси и Кристияно Роналдо или певицата Шакира, които са под испанска юрисдикция. Там се стигнало до плащане на задълженията, до "някакви споразумения", но по испанските закони за задържане на никого не би му и през ум минало.

Без да навлиза във "философията" на испанското законодателство според адвоката, прокуратурата е знаела, че ако го поиска за данъчни престъпления - няма да им го дадат...

В "прокурорския" превод фигурира дори "фалшификация на парични средства" - нещо, което въобще пък никой никога не е претендирал от бизнесмена, каза още Илиян Василев.

Днес стана ясно още, че чрез мрежата за европейско съдебно сътрудничество Евроджъст представителят на България Иванка Которова е запитала представителя на Испания Хорхе Еспина за разяснения по въпроса. А той именно  отговорил:

"Скъпа Иванка, няма място за никакви разяснения, защото въззивният съд разяснява, че лицето се е предало за ОПГ и пране на пари, но не и за данъчно престъпление или измама – следователно не е било грешка, както мислехме първоначално, а съществено решение (т.е. решение по същество) на испанските съдилища.“

Адвокат Василев каза, че дори не е трябвало да вижда това писмо - а съдът се е минал да му го даде погрешка. Преди това той заяви, че председателката на състава Галя Георгиева е водила нерегламентирана лична кореспонденция, като е питала Евроджъст-България за решението - нещо, което не било по процесуалния ред. 

Георгиева - която е от Пловдив и бе един от гаулайтерите на мнозинството, свързвано със Сотир Цацаров в предишния състав на ВСС, първо изчете определение, че допуска да се приобщат към делото преводът, представен от адвокат Василев, писмото на Хорхе Еспина и пр... И когато адвокатът я попита - как така прикачва и документи на английски (въпросното писмо), тя прочете определение - че си отменя предното определение и не ги приобщава...

На това защитникът допълнително я ядоса, като каза, че представлява "изнасилване на правосъдието" и че нагажда процедурата към предварително взето решение.

Георгиева отказа да си направи отвод, а за да е още по-емоционално, адвокатът заяви, че за такива работи България вече е осъдена на стотици хиляди евро обезщетения от ЕСПЧ в Страсбург "заради решения на съда в Пловдив" (откъдето идват и Галя Георгиева, и Сотир Цацаров, б.р.).... И предстои да плащаме още стотици хиляди заради решения на спецсъдилищата.

Ветко и неговите телефони

Не бяха по-скучни и пледоариите на прокуратурата. От думите на трима обвинители стана ясно, че при ареста в градчето край Барселона шефът на "Виктория груп" е имал поне 2 телефона с интересни находки.

Там имало схема на фирмите под контрола му, както и схеми на "фиктивни доставки", чрез които обвинението ще опита да докаже укриване на ДДС.

Прогнозирал е бъдещото поведение на свидетели и е получавал в реално време протоколи от разпитите им (на това прокуратурата обоснова абсолютната недопустимост да бъде пускан). Пловдивският хотелиер знаел кой свидетел по коя тема ще дава показания и опитвал да направи схема - какво да очаква).

Арабаджиев си водел и записки с гриф "вътрешна информация - строго поверително" във връзка с много ангажирани за данъчните му ревизии "ВАЖНИ лица".

Там били изредени лица на високи позиции в данъчната администрация, а за един конкретен дори било посочено в каква точно зависимост се намира от Арабаджиев.

Прокурорите заявиха, че на база находките у Ветко се вади изводът, че "от едно високопоставено лице в НАП изтича информация към обвиняемите". Арабаджиев правил в справката си и кратки коментари - на кого от държавните служители в каква степен на ангажираност може да се разчита.

Самият Ветко Арабаджиев остана почти напълно безмълвен през цялото време. При дадената му последна дума само заяви:

Моля да пледирам за невинност. За истинската ми невинност. И моля за пълното ми освобождаване!

Подсъдимият е изразил изрична воля да не бъде сниман, а докато конвойната служба го въвежда с белезници, дори си държеше ръцете в найлонов плик - за да не се вижда въпросната гледка.

Спецапелативните съдии обаче потвърдиха най-тежката мярка за неотклонение, която постанови Спецсъдът.

Според съда има опасност на свобода той да се укрие или да извърши друго престъпление, както заради финансовия ресурс, с който разполага, така и заради факта, че беше издирван от българските служби повече от половин година.