Спор спряла ли е Европейската комисия проекта за изграждане на инсталация за производство на енергия от RDF-гориво се разрази днес в Столична община. От БСП обявиха, че Комисията няма да финансира дейностите, от ГЕРБ пък контрирaха, че разпространяваните от опонентите им информации са предизборна лъжа.

Така като арбитер се наложи да се произнесе самата Комисия. Пред Клуб Z от там отрекоха твърденията на левицата. В последствие от БСП се коригираха - проектът не бил спрян, но бил в голям риск от спиране.

Както е известно, Столична община работи по проект изграждането на инсталация за оползотворяване на RDF отпадък, образуван от работата на инсталацията за механично биологично третиране (МБТ) на битовите отпадъци (става въпрос за производство на твърдо гориво от боклук, или т.нар. RDF - Refuse Derived Fuel). Той трябва да се финансира от Оперативната програма "Околна среда". Общата му стойност е 157 милиона евро, като общината планираше заем от Европейската инвестиционна банка за 67 милиона евро. Според проекта дългът ще е дългосрочен и ще се изплаща от приходите на столичната "Топлофикация" АД.

Изграждането на инсталацията е третият етап от проекта за третиране на боклука на София. През март 2013 г. бе сключен договор за проектиране с изпълнител Ramboll A/S, Дания, и подизпълнител "Екопро Консулт" ЕООД. Бе предвидено да се позиционира в района на гара Яна.

"Объркана пътека"

В началото на миналата година обаче темата отново стана актуална - тъй като Столичният общински съвет (СОС) трябваше да гласува заема. Проектът бе подложен на критики - от това, че документацията по него не е публична, през екологичните съображения, че горенето е остарял метод, до как вечно "изправената пред фалит" "Топлофикация" ще връща парите. От ГЕРБ контрират, че не само, че консумираният природен газ ще бъде с 65 милиона куб. м годишно по-малко, но и че в следствие на това ще се намали нивото на фини прахови частици.

Тази сутрин обаче председателят на столичните социалисти Калоян Паргов хвърли бомба пред партийната телевизия на БСП: "Европейската комисия е спряла проекта на Столична община за финансиране на строежа на завод за изгаряне на RDF". По думите му причината била "объркана пътека, по която са кандидатствали за финансирането". Паргов доразви тезата: няма време за кандидатстване наново, защото програмният период изтича.

"Тук идва ред на един напълно логичен въпрос - кой носи отговорност за този провал? На първо място, разбира се, е кметът Йорданка Фандъкова и подопечната й администрация, начело със заместника й Йоана Христова", посочи социалистът.

Предизборно

Пред Клуб Z зам.-председателят на СОС Николай Стойнев коментира:

"Няма нищо вярно в тези твърдения, г-н Паргов навярно е в кампания. Процедурата по одобряване тече в ЕК, като разбира се - оттам имат и въпроси".

Председателят на СОС Елен Герджиков пък коментира в профила си във фейсбук, в същия стил:

"Твърдението на БСП-София, че проектът за изграждане на инсталация за производство на енергия от RDF гориво е спрян, е категорична лъжа. Той е в процес на оценка. Използването на толкова важни за столицата теми в предизборната кампания е безотговорно и би могло да накърни в дългосрочен план интересите на софиянци. Жалко е, че сме свидетели на подобно нещо. Призовавам колегите от опозицията към повече сериозност и политическа дълбочина по време на кампанията. Работата за града ни трябва да продължи и след изборите."

Съобщение дойде и от пресцентъра на Столична община, откъдето също посочиха, че твърденията на БСП-София не отговарят на истината.

"За проекта е изготвен доклад за съответствие от "Джаспърс" (механизъм за техническа помощ на ЕК, ЕИБ и ЕБВР), който потвърждава, че той отговаря на изискванията на ОПОС. Проектът беше одобрен на национално ниво през есента на миналата година и изпратен за последваща оценка от Европейската комисия. Пътеката на кандидатстване следва стриктно регламента за т.нар. "големи проекти". Процесът на оценка продължава. На този етап е поискана допълнителна информация във връзка с режима на държавните помощи. Срокът за възстановяване на разходи по оперативните програми от настоящия програмен период е декември 2023 г.", заявяват от СО.

Финансирането не е спряно

"Еврокомисията е получила молба за третата фаза от системата за интегрирано управление на отпадъците от Столичната община и в момента я оценява. Щом приключи оценката, ЕК ще излезе с решение по проекта. На този етап не е спряно финансирането в този контекст."

Това заяви за Клуб Z Кристиан Шпар - говорител на ЕК по въпросите на регионалната политика. 

Така на практика от Комисията отрекоха информацията на левицата за спиране на проекта. Потърсен за коментар Паргов се коригира - проектът е пред риск от спиране, не е спрян. По думите му понеже България не била въвела режима за държавните помощи (в случая за топлинното дружество), то той може и да не се нотифицира. 

"Европейската комисия приключва мандата си и има реална опасност да няма време", допълни той. 

На въпрос защо е обявил нещо, което фактически не е вярно, Паргов посочи, че се бил опитал да обясни просто една сложна материя.