Лидерът на БСП Корнелия Нинова видя двойни стандарти при оставките на министри от кабинета. Според нея това се дължи на факта, че "едните министри са назначени от Борисов, другите му са подадени от други хора, вероятно от Делян Пеевски". Нинова каза това в коментар по повод оставката на земеделския министър Румен Порожанов.

"Днес още един министър от кабинета подаде своята оставка. Мотивите, с които е освободен Румен Порожанов, на практика слагат край на новия стандарт за морал. Той си тръгва, защото не е уволнил чиновник, т.е. има двойни стандарти при уволняването на министри, тъй като едни си отиват при съмнения, а други при явни факти", каза Нинова.

И допълни:

"Това правителство управлява около две години вече, през което време са подадени 9 оставки, от които 7 са приети, а 2 ту се приемат, ту се връщат, което само по себе си е знак за провал на политиките на премиера Борисов. От тези 9 оставки 7 са заради корупцията, което означава, че корупцията е в основата на провала на това правителство.

Но тези оставки не променят нищо, защото нещата си продължават по същия начин. Това е модел на управление, изграден и управляван еднолично от един човек. Нашата цел е не просто ГЕРБ да бъдат свалени от власт, а да се спре с този модел на управление. Това искаме ние и това заявяваме, че можем да направим".

От БСП продължават да настояват за оставката на правителството и предсрочни избори, защото "все пак е хубаво и г-н Борисов да поеме лична отговорност". В партията ще обсъдят дали да се върнат в парламента след европейските избори. Корнелия Нинова се обяви за европейска прокуратура, начело с Лаура Кьовеши. Тя настоява за прозрачност при изпращане на двамата български обвинители, които трябва да са част от европрокуратурата.

Лидерът на червените настоява единият да се избира от Народното събрание, другият - от президента. БСП иска и нов закон за КПКОНПИ. Левите искат дебат за избора на нов главен прокурор и залагане на повече контрол върху обвинението. Нинова не вижда връзка между оставката на Румен Порожанов и поисканата прошка от Ахмед Доган в обръщение към избирателите на партията му.