Петър Хубчев сам е взел решение да напусне националния отбор, тъй като е бил "раздвоен" заради оферта от друг клуб, а това, че Красимир Балъков се съгласил да го замести в този момент говори много за него като човек.

Това заяви президентът на БФС Борислав Михайлов по време на представянето на Бала като треньор на представителния ни тим. Бившият плеймейкър беше утвърден на поста от Изпълкома на централата с договор до есента на 2021 г. - краят на световните квалификации.

Балъков застана пред репортери в базата на БФС в "Бояна" и отговори на въпроси.

"Благодаря на човека Красимир Балъков, който се съгласи да поеме поста в този толкова деликатен момент, толкова скоро до мачовете с Чехия и Косово, така започна Борислав Михайлов. - Вдругиден изтича срокът за повиквателни. Това означава много за мен, говори много за човека. Балъков е един от най-големите футболисти на нашето време. Пожелавам му да има късмет и да успее да класира отбора."

Михайлов връчи на бившия си съотборник в националния фланелка с №20 - номерът, с който е влязъл в идеалния отбор на Световното в САЩ и с който е играл последните си мачове за България. И като послание за Евро 2020, обясни той.

Първоначално Борислав Михайлов отказа да отговаря на въпроси за причината Хубчев да си тръгне, но все пак склони:

"Няма какво да ви обяснявам. Питайте го него, той е голям мъж. Никога не гоня гарес, водолей съм. Беше раздвоен, така е преценил, каквото можа - направи. Никой не го е гонил, той сам реши. Имаше много спекулации, че някой бил обидил момчетата, но това е мъжки спорт. Няма обидени. Футболът е мъжка игра, на никого не се сърдя, животът продължава. Сега е бъдещето, питайте Балъков за бъдещето, не за миналото.

Той ми каза, че е раздвоен. Няма никакъв боб, нито царевица (за хвърляне на боб за пророкуване бел. ред.). Кога ми каза, че е раздвоен? Това се случи в края на април. Така се е случило. Беше трудно за кратко време, но Балъков се съгласи и аз съм му благодарен."

Балъков започна с думите:

"Анонсирахте и завъртяхте моето име за националния отбор още преди два месеца, но тогава това не стоеше на дневен ред за мен, а не вярвам и за БФС да е стояло. За това футболът е велика игра, има много неизвестни. Да ви поздравя все пак за оракулските способности, познахте. Това ме впечатлява. Искам да благодаря на президента на БФС за голямото доверие, което ми гласува. Осъзнавам малкото време до мачовете през юни и голямата отговорност.

Предизвикателството е голямо. Няма по-голяма отговорност от това да си начело на националния отбор. Знам и последствията. С моя екип стъпваме на добра основа, поставена от Петър Хубчев и искаме да надградим и да опитаме да се класираме на европейското. Може да не се случи, ние не сме магьосници. Идват други квалификации и отново ще се опитаме."

Той заяви, че ще работи с екипа си от "Етър", на който остава треньор до края на сезона - Станислав Генчев и Йончо Арсов, а Калоян Чакъров ще е наставник на вратарите. За първи път има и щатен анализатор - Иван Славов, на информацията от когото много се разчита.

След мачовете с Чехия (7 юни в Прага) и Косово (10 юни в София) Генчев се завръща в "Етър", а Балъков ще си назначи друг асистент.

"Имаше много спекулации. Но когато получих предложение, бързо взехме решение, продължи Балъков. Няма по-голяма привилегия и по-голяма отговорност за един треньор. Такова предложение се получава един път, не съм имал колебания. Имаше формалности, които ги уточнявахме."

По повод играчите за първия лагер, който ще е по-дълъг от обикновено, Балъков обясни:

"Ще има малко изненади. Нов треньор, нови идеи и виждания... Ще имаме по-дълъг лагер, ще взема 27-28 футболисти, имаме проблеми с контузии на опитни играчи. Искам да говоря с футболистите, ще бъдат повече, отколкото нормално са викани. Нямаме много време. Важното е първо да ги възстановим след тежкия сезон. Физически и психически са уморени, трябва да ги вдигнем. Желанието ми е да направим сплотен и бояк екип, който знае за какво слиза на зеления терен. В националния отбор не може да има нито млад, нито стар, не изключвам никого. Ако се реши някой ден от ръководството на БФС да има тотално подмлядяване, това е друго. Но в националния тим на България сега ще има и чужденци, и по-опитни играчи, и по-млади."

Балъков и Михайлов реагираха на въпрос за свободата в работата на треньора. Според президента на БФС, никой никога не се е месил в работата на нито един национален селекционер. Лечков е отправял критики към играчи и наставници, но това не е вмешателство, рече Боби.

"Не ми трябва такова разрешение. Никога не е имало вмешателтво, където и да съм работил. Така ще бъде и тук", каза Красимир Балъков в края на изявлението си.