Засега в преговорите със САЩ за покупка на изтребители за Военновъздушните сили не е посгигната цена, която България може да приеме. Това се разбра от думите на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов пред БНР от днес.

Коментарът му идва, след като България изпрати делегация във Вашингтон, начело със зам.-министър Атанас Запрянов, която започна преговори по същество по параметрите на бъдеща сделка. Според приетия от Народното събрание проект за инвестиционен разход за военната авиация цената на новите изтребители трябваше да е 1,8 млрд. лв. Когато правителството реши да започне преговори със САЩ за F-16, пред опциите за нови "Грипен" от Швеция и употребявани "Юрофайтър" от Италия, парламентът разреши и излизане от финансовата рамка, зададена първоначално. Причината е, че предложената от САЩ цена от самото начало е доста по-висока, въпреки че официална информация каква точно е била офертата няма. В американското предложение имаше и различни от заложените от България опции за срок на доставка на изтребителите и начин на плащане.

"Част от предложенията в ценово отношение не са удовлетворителни, затова преговорите продължават. Цената за част от тази услуга на този етап е неприемлива. Ако не можем да постигнем необходимия резултат, имаме право да предложим на Народното събрание да прекрати този проект (цялата процедура за закупуване на нови изтребители за ВВС - б.р.) или да продължим преговорите с някой друг от участниците (Швеция или Италия - б.р.)", каза Каракачанов пред националното радио.

Вицепремиерът съобщи, че част от делегацията от България е останала във Вашингтон и преговорите продължават. В САЩ остават представителите на Военновъздушните сили.

"България има възможности, но те не са безгранични. Трябва да се съобразим с цената, с пакета услуги и сроковете за плащане. Всичко е въпрос на пазарлък, на преговори. Ако цената не ни удовлетворява, имаме правото да кажем "не". Няма да приемем всяка цена, която би ни била предложена", каза още Каракачанов - "Не искаме да получим нищо даром, а на нормални цени, съобразявайки се с цените на други страни. Например Словакия", даде пример вицепремиерът.

Официалната информация на Агенцията по отбранително сътрудничество на САЩ гласи, че недовършената сделка със Словакия е за 2,91 млрд. долара за 14 самолета F-16 или около 208 млн. долара за самолет. За 8 изтребителя, колкото България иска да купи, цената би била 1,664 млрд. долара, показва простата сметка, ако бъде постигната същата цена. Може да има разлики обаче в изискванията на страните за допълнителното оборудване и въоръжение, договорите за обучение на пилоти и персонал, изискванията за поддръжка от страните-купувачи.