Григор Димитров отпадна в първия кръг на Мастърс турнира в Рим - 4:6, 7:6(5), 3:6 за два часа срещу германеца Ян-Ленард Щруф. Това бе първи мач на най-добрия ни тенисист под ръководството на чеха Радек Щепанек, който - засега временно, наследи освободения преди броени дни Дани Валверду.

Димитров победи Щруф с 2:0 сета в Монте Карло миналия месец, но този път отстъпи. Сега за него предстои "Ролан Гарос", който започва на 26 май. След това стартира сезонът на трева. Първоначалната уговорка е двамата с Щепанек да работят заедно до Откритото първенство на Франция.

Григор започна мача лошо - още първото му сервиране бе пробито. Постепенно той напипа ритъм и върна пробива, като изравни - 3:3. Малко след това и поведе. При 4:4 обаче Димитров допусна слаб сервис гейм и след нов брейк Щруф дръпна в резултата. Не след дълго той затвори сета с 6:4.

Във втората част двамата съперници бяха стабилни на началните си удари, само в по един гейм дадоха точки за пробив. Така се стигна до тайбрек, в който Григор имаше преимущество, поведе с 6:3 и изравни сетовете - 1:1 след 7:5.

Третият сет се разви по начин, за съжаление типичен за Григор Димитров напоследък и въобще в двубоите, в които той видимо няма тонус, допуска много грешки и се представя на приливи и отливи.

Първата ни ракета имаше четири възможности за пробив и се възползва от 4-ата в откриващия гейм. Затвърди и след бърза размяна дръпна в резултата с 3:1. За жалост това бе всичко като актив за днес от бившия №3 в света. В петия гейм той имаше нова точка за пробив, но не се възползва. Щруф измъкна гейма и постави началото на серия, с която спечели мача.

Германецът нареди пет гейма (два пробива) и отива във втория кръг след 6:3 в решителната част и 2:1. Вчера Гришо отпадна и на двойки.

А във втория кръг Ян-Ленард Щруф ще срещне Марин Чилич.