Еврокомисията заедно със страните членки на ЕС изготвя ясен и пълен отговор на изразените в писмо опасения от страна на САЩ за европейската отбрана и по-точно за допусканото от нея сътрудничеството с трети страни.

Това заяви днес върховният представител на Съюза за външната политика и сигурността Федерика Могерини. Тя говори след днешния Съвет „Външни работи (отбрана)“ в Брюксел.

Главната обсъждана тема бе Постоянното структурирано сътрудничество (ПСС), известно още като ПЕСКО. В него участват 25 от общо 28 страни от ЕС, без Великобритания, Дания и Малта.

„ЕС е и остава отворен за американските фирми и оборудване. Проектите по ПЕСКО са допълнителен елемент към всичко, с което разполагаме до този момент, що се отнася до сътрудничеството, включително в отбранителните, индустриалните и изследователските проекти. И в момента ЕС е далеч по-отворен, отколкото е американският пазар за европейските фирми и оборудване“, изтъкна Могерини.

Макар да не спомена конкретно името на трета държава, очевидно Федерика Могерини има предвид Китай. Особено безпокойство от страна на САЩ буди фактът от присъствието на китайския телекомуникационен гигант „Хуавей“ в ЕС. Причината, че властите в Пекин задължават държавните компании да споделят данните за своите клиенти. И така могат да шпионират чуждите страни. Затова Вашингтон се опитва да убеди европейските си партньори да не купуват оборудване от „Хуавей“.