Правителствените и държавни ръководители на Европейския съюз обмислят все повече възможността българката Кристалина Георгиева, главен изпълнителен директор на Световната банка, да стане следващият председател на Европейската комисия (ЕК). Това съобщи Bloomberg, като се позовава на двама души, запознати с дискусиите.

Позицията е една от трите най-важни, които трябва да бъдат заети през следващите месеци, наред с тази на управителя на Европейската централна банка (ЕЦБ) и председателя на Европейския съвет.

След като правителствата започнаха консултации, за да запълнят позициите, лидерите са обсъдили потенциални имена на срещата на върха в Сибиу, Румъния, през миналата седмица, като Георгиева се очертава като силен претендент за поста на Жан-Клод Юнкер.

Процесът ще се ускори след изборите за Европейски парламент през следващата седмица, а лидерите ще започнат да ограничават възможните кандидати на друга среща на върха, насрочена за 28 май в Брюксел.

Георгиева е бивш зам.-председател на ЕК и бе комисар по бюджета между 2014 и 2016 г., когато ръководи първото намаляване на многогодишния бюджет на ЕС. Тя се присъедини към Световната банка през 1993 г. и заема текущата си позиция от 2017 г. От април тя работи под ръководството на президента Дейвид Малпас, номиниран за позицията от американския държавен глава Доналд Тръмп, който неведнъж атакува политиката на банката за кредитирането за развиващите се страни. Говорител на Световната банка заяви, че институцията не коментира спекулации за служителите си.

Подобно на сегашния председател на комисията Жан-Клод Юнкер, Георгиева е член на десноцентристкия съюз, за който се прогнозира да спечели най-много места при изборите за Европейски парламент. Това според Bloomberg би могло да допринесе за нейната кандидатура.

Редица правителства в ЕС са на мнение, че поне един от висшите постове в Съюза трябва да бъде поверен за първи път на жена и натискат да бъде предствена Източна Европа. Назначаването на Кристалина Георгиева би дало на Франция и Германия – двете водещи сили в ЕС, повече свобода на действие за запълването на поне една от другите две позиции.

Също така в Сибиу европейските социалисти определили испанския премиер Педро Санчес да преговаря от тяхно име след изборите, съобщава мадридското издание „Ел Корео“. Само преди месец той спечели парламентарния вот в иберийската страна и се превърна в поредния силен играч на европейската левица.