През последните седмици за никой друг сериал медиите не са съобщавали толкова обхватно. Осмата и последна серия на “Игра на тронове” въодушеви милиони по цял свят. На тази тема посвещава своя публикация австрийският в. “Курир”.

Защо телевизионният сериал е толкова харесван? Германски изследователи се посветиха на този въпрос и публикуваха свое научно изследване.

“Различни са факторите, поради които тв сериали, като “Игра на тронове”, са толкова привлекателни за зрителите. Примерно те задоволяват класическата потребност на човека, като желанието да има приятели и да е част от една общност”, обобщава Клаус-Петер Ернст, преподавател в университетите във Франкфурт на Майн и Хайделберг.

Самият Ернст е участвал в научното изследване относно идентифицирането на зрители с филмови герои заедно със свои колеги от университета “Гьоте” във Франкфурт и от висшето училище “Йоханес Гутенберг” в Майнц.

Голямо семейство от телевизионния екран

Сред различни фактори фокусът е върху чувството за социална принадлежност.

“Идентифицирането с отделни герои от тв сериал провокира възникването на чувство за социална принадлежност. Зрителите гледат на героите като на свои близки, чиято съдба ги вълнува. При “Игра на тронове” всеки зрител открива герой, с когото се идентифицира”, обяснява Ернст.

Ученият допълва, че хората се идентифицират точно с онези герои от даден сериал, когато в личния им живот има паралели с екранния храктер на даден герой.

Понякога обаче зрителите се отъждествяват с филмови герои, каквито самите те биха искали да бъдат, както и с такива, които смятат за пример. Така сериалът събужда у зрителите чувството, че много добре познават героите и ги възприемат като един вид голямо семейство или широк приятелски кръг.

Факторът човешко любопитство

Друг фактор, който в “Игра на тронове” играе голяма роля, е човешкото любопитство. Конкретно това означава следното: зрителите искат да узнаят какво ще преживее техният герой или героиня в следващите епизоди и чакат с нетърпение излъчването им. Това е истинско напрежение. Може да се случи така, че любимият герой или героиня, чийто образ и съдба са проследявани през екранните им пет или шест години на развитие и съдба, умират. Напрежението, което при много други формати изчезва, в този случай до последния момент е налице, обяснява Ернст.

Не бива да се забравят и новите технологии. Зрители, които късно са започнали да гледат сериал, могат да свалят от глобалната мрежа предходните серии и така да проследят цялата история на любимия си герой.

Когато възхитата се превърне в зависимост

При съвременната наличност на медийно разпространение експертите съзират и отрицателни въздействия. Зрителите непрестанно изпитват желание да гледат колкото се може повече даден сериал, както в случая с “Игра на тронове”. Но може да се случи и така, че хората да гледат толкова много серии, че да се заговори за психична зависимост. Netflix и нему подобни правят така, че бързо може да се изпадне в състояние на зависимост.

Засегнатите реагират раздразнено или се чувстват пренебрегнати, когато, все едно по каква причина, не могат да гледат толкова много епизоди от любимите си сериали, колкото им се иска.

“Най-късно тогава човек или сам трябва да осъзнае какво го е сполетяло и да потърси помощ и ако не, да го направят други”, предупреждава ученият Клаус-Петер Ернст.