Кубрат Пулев чу снощи наказанието си заради "Целувкагейт" - шест месеца без лиценз в щата Калифорния и цяла Америка (до 22 септември), минаване на курс за сексуален тормоз и заплащане на глоба от 2500 долара.

До 22 юли той трябва да премине програмата, одобрена от Спортната комисия на щата, която изслуша него и репортерката Дженифър Равало, и да преведе парите. Ако направи това, има дори вероятност правата му да бъдат върнати още тогава.

Същевременно Равало и адвокатката й - прочутата Глория Олред, засега не възнамеряват да завеждат граждански иск срещу боксьора. Стана ясно, че той печели и още една битка - този път задочно. Спортната комисия не уважи иска на румънеца Богдан Дину за анулиране на резултата от мача в края на март заради непозволени удари.

Така може да се каже, че Пулев излиза от целия казус "сух".

"Това е нещо, което допълнително ме обогатява. Това е част от пътя към моята цел, а тя е да стана световен шампион в тежка категория. Така че тия неща за мен са нормални, беше интересно. В този момент бях емоционален, напълно нормално. Ако и тогава не съм емоционален, не знам кога трябва да съм", заяви Пулев в интервю за кореспондента на Нова телевизия Ясен Дараков след изслушването в луксозен хотел в Лос Анджелис.

"Трябваше да бъдат допуснати въпросите за поведението й на афтърпартито, защото това е част от истината. Нещата не са само самото действие - имат си и последствия. От тези последствия се разбира каква е истинската фактология, това е част от нещата, реалната истина. Всички търсим истината. Именно затова беше това изслушване - да се разбере истината и затова трябваше да се чуят и тези неща, но те счетоха, че не е необходимо", добави Пулев по повод това, че членовете на комисията не допуснаха въпроси на адвокатката му за поведението на Равало на въпросното парти.

В дните преди заседанието в американските медии бе тиражирано, че Джени Суши иска 600 000 долара обезщетение, за да оттегли претенциите си.

"Не смятам, че ще се стигне до нещо, което те да получат. Най-важното е, че човек, за да иска да вземе, трябва да даде. Те искат да вземат нещо, при условие че не са дали нищо. Искат един вид да ми спрат правата. Ами хубаво, нека ги спрат, но на какво основание? Грешката е грешка, съжалявам, извиних й се пред комисията, извиних й се и на нея, и на адвокатката й, и на цялото общество.

Аз си осъзнах грешката, тя дали ми вярва или не, не мога да й се извинявам постоянно. Аз все пак си имам своето достойнство и на колене няма да й падам, нито ще им целувам ръцете, аз ръце не целувам. Аз съм си аз, приемам си грешката, но в крайна сметка нито съм извършил убийство, нито съм направил нещо подсъдимо." 

А дали щеше да целуне Джени Суши, ако знаеше какво ще се случи?

"Ако знаем бъдещето, със сигурност шяхме да го изживеем по друг начин. Но затова сме интересни хората, затова всички ценим и обичаме живота и никой не иска да умира. От днешна гледна точка - нямаше да я докосна. Аз съм истински човек и това, което мисля, това казвам. Именно затова сам си навличам проблеми, но това съм аз.

Много неща научих от този случай. Смятам, че този мач с Джошуа ще се проведе, макар и малко по-късно. Сега продължаваме нагоре към върха", завърши в типичния си стил Кубрат Пулев пред Ясен Дараков и Нова тв. 

Нещо като изводи

Кубрат Пулев определено мина леко - това е най-важният извод от цялата сага. Специалисти в подобни спортноправни казуси очакваха, че наказанието му ще бъде една година, голяма глоба и изпитателен срок след това.

Почти два месеца от санкцията му вече изтекоха. Ако всичко мине и без съд, краят може да е наистина добър. Последният извод е в контекста на всичко, което се случва в Америка през последните години със спорове и скандали от подобен род, зараждане на движения и т.н. и т.н.

Нещо, което не е за пренебрегване - Кубрат Пулев има договор за много пари с маститата промоутърска агенция "Топ Ранк", която от своя страна е в отношения с ESPN - спортната телевизия на Америка.

Всичко това можеше да се постави под съмнение при едногодишна санкция предвид и възрастта на българския боксьор. Той може да се бие в САЩ след 22 септември, а твърде вероятно и по-рано. Дотогава има право да се боксира навсякъде другаде по света, стига да си намери съперник.

Ако загуби нещо Кубрат Пулев, то е мач с Антъни Джошуа на 1 юни в Ню Йорк. Заради замразения лиценз. В интерес на истината обаче това е хипотеза, а не 100-процентова реалност. Кобрата отпадна от списък с възможни опоненти, след като първият съперник на световния шампион - Джарел Милър, даде положителна проба за допинг.

Така или иначе преговорите можеха да не доведат до организиране на двубой между британеца и българина.

Сега Кубрат трябва да мине курса за превенция, да си плати ниската глоба и... да внимава как се държи с репортерки в Америка. И не само с репортерки.