След олекотяване на режима за "неизбежната отбрана", сега депутатите от ВМРО решиха да затегнат този за нанасяне на обида в Наказателния кодекс. Но не от кого да е. От партията пак предлагат изменения в НК, като този път те са насочени към... заемащи високи държавни постове.

"Воеводите" предвиждат до четири години затвор за хули, клевета, разпространяване на фалшиви новини и пр. по адрес на политически опонент. Под "ударите на закона", според тях, трябва да попадат: народните представители, премиер, вицепремиери, министри, евродепутати, еврокомисари, председателите на партии, минали 1% на избори (следователно получаващи държавни субсидии), или техните заместници.

Това обявиха съвместно народните представители Искрен Веселинов, Александър Сабанов, Милен Михов, Александър Сиди и Красимир Богданов. 

Конкретният текст на предложението за изменение в НК гласи:

"§ 1. В чл. 148 се създава ал. 4:

„(4) За обида или клевета извършена от народен представител; член на Министерския съвет, член на Европейския парламент или Европейската комисия от Република България, председател на политическа партия, получаваща държавна субсидия, или негов заместник наказанието е лишаване от свобода до 4 години и глоба от десет хиляди до петнадесет хиляди лева."

"Проектът не предлага квалифицираният състав да бъде престъпление от общ характер, защото не следва тежестта на доказване за тези случаи на престъпленията обида и клевета да се прехвърля към държавното обвинение. Това задължение ще продължи да тежи на лицето, което твърди, че е пострадало", посочват се от ВМРО.

"Фалшивите новини, набеждаването, хулите и откровените лъжи, които се изричат от хора на водещи държавни позиции, превърнаха политиката в евтин цирк, който доведе и до занижената липса на доверие сред хората, които все пак имат отношение към политическия живот в страната. За другите изобщо и не гадаем как изглежда политическата класа. Ето това е причината за ниската избирателна активност последните години."

"Хората не вярват на политиците, не вярват на политическата класа, защото измислената такава се превърна в проводник на лъжи и безсмислени атаки, които имат една единствена цел - просто да станат център на новинарския поток не за друго, а за да очернят политическите си опоненти",  мотивират се от партията.

От изявлението стана яснио и че идеята за измененията е базирана на предизборната кампания за евроизбори 2019:

"Все по-често в публичните прояви на различни политици няма представяне на платформи и идеи, но за сметка на това те изобилстват от обидни думи и изрази към други политици, представяне на неверни твърдения за дейността им, приписване на неизвършени различни престъпления, както и разгласяване на позорящи личността твърдения, които не отговарят на истината."

Солидната финансова санкция пък била съобразена с високите заплати на изброените горе категории лица.

Остава обаче висящ въпросът - можеш ли да осъдиш депутат за клевети, произнесени от парламентарната трибуна. Защото докато са на "работа" народните избраници се ползват с имунитет.

Хубаво, но нали оттам се връщаме...

Всъщност след малко повече от десетилетие демокрация с бр. 21 на Държавен вестник през 2000 г. бяха изменени трите члена от НК, които още от времто на социализма предвиждаха затвор за клевета и обидата - а именно чл. 146, 147 и 148. Дотогава - обект на много обществени дискусии и за ужас на журналистите, - и в трите фигурираше "лишаване от свобода". Вкючително и в чл. 148, който "войводите" сега тръгват да реформират в обратна посока.

Текстовете бяха съответно:

В чл. 146, ал. 1 думите "лишаване от свобода до шест месеца или с глоба до три лева" се замениха с "глоба от хиляда до три хиляди лева".

В чл. 147, ал. 1 думите "лишаване от свобода до една година или с глоба до пет лева, както" се замениха с "глоба от три хиляди до седем хиляди лева".

В чл. 148 се направиха следните изменения:

1. В ал. 1 думите "лишаване от свобода до две години или глоба от един до пет лева, както" се замениха с "глоба от три хиляди до десет хиляди лева".

2. В ал. 2 думите "лишаване от свобода до три години" се замениха с "глоба от пет хиляди лева до петнадесет хиляди лева".

Отделна тема е и как ще се промени съдържанието на понятието "функционален имунитет", който урежда именно правото на депутатите (включително и в ЕП) - да могат да правят свободно изявления, свързани с работата им.