Бойко Борисов е премиер с много лица. Днес британският “Гардиън” го рисува като опортюнист, който се старае да е приятел с всички, а руската “Независимая газета” го представя като зловещ “килър” на руските енергийни проекти и човек, на когото не може да се разчита.

“Във време, когато някои политици в Централна и Източна Европа печелят от враждебността към Брюксел, в България Бойко Борисов е поел по различен път, целящ да спечели благоразположение от Европа чрез чар и ласкателство”, пише в “Гардиън” авторът Шон Уокър, който е интервюирал премиера.

“Бил съм навсякъде по света и мога да кажа, че няма по-добро място за живот от ЕС”, е цитиран да казва той.

Вестникът отбелязва, че Борисов се е постарал да не критикува никого в Европа, дори британската министър-председателка Тереза Мей и не е взел страна между вижданията за прогресистка и по-интегрирана Европа на френския президент Еманюел Макрон и идеите за Европа на силните суверенни нации на унгарския министър-председател Виктор Орбан.

“Ние имаме българско виждане. Има определени аспекти на нашето виждане, които съвпадат с тези на Макрон или на Орбан и други, които не съвпадат”, казва Борисов по този въпрос.

Според автора става дума за “сръчна политика да не обидиш никого от европейските партньори, да пестиш реториката срещу Брюксел и да подчертаваш ползите от европейското членство".

“Бойко иска да бъде най-добрият приятел на всички. Той иска да чуе всички страни и да ги накара да смятат, че е взел тяхната страна”, коментира за “Гардиън” политологът Иван Кръстев.

Вестникът подчертава, че Брюксел гледа положително на този подход на Борисов и е склонен да “замазва” проблемите в България, свързани корупцията и с върховенството на закона.

“Гардиън” цитира анонимен източник, според когото Борисов никога нищо не блокира в ЕС, но не пропуска да обясни колко трудно е положението в страната му, за да обоснове с това искания за повече европейски пари.

Традиционно, изданието припомня миналото му на пожарникар и бодигард, чара му на човек от народа, черния му колан по карате и страстта му към футбола, оставките и връщанията му на власт. Според Уокър Борисов говори за присъствието си в българската политика с термини напомнящи на “кършене на ръце”.

Той твърди, че не е жаден за власт, а е по-скоро мъченик на кауза.

“Никога не съм си представял, че ще правя това, което правя сега. Това е труден живот, честно казано. Когато беше възникнал въпросът дали правителството ми постъпва правилно, сдадох властта. Но тогава имахме избори и хората пак избраха нас, така че какво да направя?”

“Той използва скромния си произход и за вътрешна употреба и за срещите на високо равнище. На един Европейски съвет миналата година италианският министър-председател Джузепе Конте размахал препоръките си като професор по право, за да се оплаче от начина, по който вървят преговорите. “Ами аз бях пожарникар и не е това начинът, по който се преговаря”, отговорил Борисов според неназован източник на “Гардиън”.

Статията посочва, че в него “още има нещо от пожарникаря”, когато говори за краткото време, в което реагира на кризисни ситуации  като например със задържането на български и румънски репортери във връзка с разследване на сайта “Биволъ” за липсата на надзор при изразходване на европейски средства.

“Можете ли да си представите кабинетът на Тереза Мей да получи сигнал от някакъв уебсайт в този час: тя също ли щеше да се обади на правоприлагащите служби да реагират?”, казва Борисов, който е споделил и че често работи в извънработно време или докато е на път.

Уокър подчертава, че Борисов се е раздразнил от въпросите за корупция и за това, че не е бил открит за въпросите на критично настроените български медии.

“Няма медия, която да не ме е интервюирала и няма въпрос, който да не са разисквали с мене”, твърди балгарският премиер.

“Гардиън” пише, че българсият медиен пазар е “доминиран от олигарси”, които са “най-малко в приятелска коалиция с правителството”, докато неправителствената международна организация “Репортери без граници” класира България на 111-о място в индекса си за свобода на медиите, най-ниското класиране на държава от ЕС.

Без да цитира името на Цветан Цветанов, вестникът посочва, че в седмиците след интервюто заместник-председателят на управляващата партия е трябвало да подаде оставка от един от постовете си заради разкрития, че си е купил луксозен апартамент на силно занижени цени.

“Въпреки всичко това Борисов е признат за това, че не създава главоболия за Европейската комисия във време, когато отношенията с Полша, Унгария и Румъния са обтегнати”, пише Уокър.

“България се облагодетелства от влошаването на положението в Румъния”, казва пред вестника висш дипломат, пожелал анонимност. Той твърди, че нашата страна “е направила много усилия” да се доближи до нормите на ЕС.

“Гардиън” посочва и че Борисов балансира между западните партньори и Русия, която има запазени позиции сред политическите кръгове в България. Изданието припомня, че властите ни не са изгонили нито един руски дипломат заради случая “Скрипал”, дори когато се е оказало, че един от заподозрените от Великобритания отровители на бившия руски двоен агент е пребивавал у нас по времето на отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев.

Запитан дали Русия е стратегически партньор или заплаха за България, Борисов отговаря:

“Вашите въпроси са винаги дихотомични. Би било абсолютна грешка да твърдим, че Русия е враг или заплаха. В същото време моето правителство и политическа партия са 100 процента обвързани с евроатлантическите организации”.

Това беше класически Борисов, който винаги внимава да не обиди, коментира авторът.

“Той мисли, че трябва да заеме всички позиции наведнъж, коментира Иван Кръстев. - Той е по-проамерикански, по-проруски, по-проевропейски от когото и да било другиго”.

“Независимая газета” пък проследява от руска гледна точка променливите позиции на София спрямо руските енергийни проекти от т.нар. Голям шлем, подписан някога от президента Георги Първанов.

Авторът на обширната статия Никита Бондарев, кандидат на историческите науки, отбелязва, че след като под натиска на САЩ и ЕС е спрял нефтопровода Бургас-Алекандруполис, АЕЦ "Белене" и “Южен поток”, Борисов днес се опитва да възстанови последните два проекта, защото енергийните нужди на страната го заставят.

“Днес Бойко Борисов обещава, че транс-европейското разклонение на “Турски поток” през територията на България ще бъде построено, каквото и да става, че на това няма да попречат нито САЩ, нито Еврокомисията - пише Бондарев. -

От една страна на фона на изключването на старата АЕЦ, на потъналия в небитието газопровод “Набуко” (който трябваше да свързва каспийските находища с Централна Европа през Балканите - б.р.), на който България възлагаше определени надежди, а също на кризата в отношенията между Русия и Украйна, Борисов просто няма друг изход - без руския газ египетски мрак ще покрие Балканите, а единственият начин да го получиш, е да се включиш в “Турски поток”.

От друга страна Борисов се показа не просто като противник, а като целеносочен и последователен ликвидатор, килър, ако щете, на всички съвместни българо-руски проекти в областта на енергетиката. Ние не говорим тук за културното сътрудничество, но и там Борисов ще остави след себе си изгорено поле. Така че всички заявления и инициативи на този човек трябва да се приемат с голяма предпазливост”.