По стара традиция точно преди коледните и новогодишните празници правителствата развързват кесията и раздават пари на министерства, ведомства и общини. Коледа е далеч, но с редица свои решения Министерският съвет днес одобри допълнителни разходи за кувьози, плащания по програмата за селските райони, Шенген, ЕКСПО изложение, помощ за Сирия и Йемен и др. за общо около 30 милиона лева.

След като вчера премиерът Бойко Борисов се срещна с педиатри и неонатолози, днес обещаното от него стана факт. Кабинетът отпусна на Министерството на здравеопазването до 3 450 000 лв. Част от средствата ще бъдат насочени за закупуване на медицинска апаратура (апарати за дихателна реанимация и кувьози) на стойност до 1 250 000 лв. Закупената медицинска апаратура ще бъде предоставена на лечебни заведения за болнична помощ и на общини.

"Закупуването на съвременна апаратура ще даде възможност за подобряване качеството на медицинските грижи в неонаталните отделения в страната, съответно значително подобряване на неонаталната дейност и намаляване на болничния престой на децата в тези отделения", посочват от МС.

Останалите средства са предназначени за дейности по Националната програма за подобряване на майчиното и детско здраве (2014 -2020 г.). Ще се финансират здравно-консултативните центрове за майчино и детско здраве във всички областни болници в страната, както и в някои университетски и специализирани лечебни заведения, АГ и педиатрични болници в София, Пловдив, Варна и Плевен. 

Бяха одобрени и допълнителни разходи по бюджета на Държавен фонд "Земеделие" за тази година в общ размер до 25 000 000 лв. Средствата са необходими за извършване на плащания за финансиране на разходи за ДДС на общини по одобрени за подпомагане проекти по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР е и програмата, по която се "усвояват" къщите за гости, б.р.) за периода 2007- 2013 г. и 2014 - 2020 г. в размер на 23 000 000 лв. Средствата по Програмата за морско дело и рибарство за периода 2014-2020 г. са в размер на 2 000 000 лв.

България ще предостави хуманитарна помощ за справяне с хуманитарните кризи в Сирия и Йемен в размер на 293 375 лв., реши още правителството на днешното си заседание. Финансирането ще бъде осигурено от средствата по бюджета на Министерството на външните работи, предназначени за развитие и хуманитарна помощ. От средствата най-голям дял ще бъде насочен към Сирия и региона, в които има голям брой сирийски бежанци - там ще бъдат разпределени 195 583 лв. На Йемен ще бъде отпусната помощ в размер от 97 792 лв.

1 514 400 лв. допълнителни разходи бяха одобрени и по бюджета на Министерство на икономиката. Средствата са необходими за участието на България в Световното универсално изложение ЕКСПО 2020 в Дубай, което ще се проведе от 20 октомври 2020 до 10 април 2021 г. 

И Министерство на отбраната днес получи още пари - този път само 103 602 лв. и не са за самолети. Средстата са за сметка на предвидените средства по централния бюджет за тази година и са необходими за възстановяване на извършени разходи от Военномедицинска академия и Изпълнителна агенция "Военни клубове и военно-почивно дело" по линия на дейностите им, свързани с ветераните, военноинвалидите и военнопострадалите.

Министерският съвет одобри допълнителни разходи и по бюджета на Министерството на външните работи. МВнР ще получи 612 000 лв. за осигуряването на мрежовата информационна сигурност на ведомството.

"Допълнителните разходи имат за цел да гарантират поверителността, цялостността и наличността на трансферираната, обработвана и съхраняваната информация в информационната и комуникационната инфраструктура на МВнР като ключова държавна институция в процеса по влизане на Република България в Шенген, както и в областта на националната сигурност", се посочва в мотивите.