Футболните съдии в България и делегатите на мачовете ще получават средно с 23 процента повече от новия сезон. Това гласи едно от решенията на Изпълкома на БФС, който заседава вчера и утвърди Красимир Балъков за национален селекционер на мястото на напусналия Петър Хубчев.

Стойността е усреднена, тъй като увеличението варира за различните нива на родния футбол - от аматьорското до най-високото в Първа лига.

Президентът на централата Борислав Михайлов даде два аргумента за завишаването на таксите - че последната корекция "нагоре" е била преди 12 години, и че е доволен от работата на реферите.

"Съдийството е по-добро от всяка друга година, - така Боби отговори на репортерски въпрос. - Това е мое мнение, каквито и физиономии да правите.

Неслучайно се увеличават таксите. Оказва се огромен натиск върху съдиите, те са поставени под тормоз. Три дни преди мача почва да се говори за съдията, по време на мач и след мач. Понякога се обсъждат абсурдни неща - дали има тъч или няма. И 30 секунди се гледат такива неща.

Нашето съдийство е по-добро в сравнение с много други първенства. Виждате какви грешки се правят дори с ВАР в Шампионската лига и във водещи шампионати. ВАР прави грешки с 6 души горе на екрана. И в комисията няма промени, защото аз съм доволен. Съдиите трябва да се окуражават."

А кога може да се очаква въвеждане на ВАР (Видеоасистент на рефера) в България? Самият Михайлов каза неотдадавна, че това е възможно да стане до две години.

"До две години е реалистично от финансова гледна точка - потвърди бившият член на Изпълкома на УЕФА. - Имаме възможността да гледаме и да се учим дали е подходящо за българския манталиет, за стадионите, с които разполагаме...

Към момента ВАР има само в големите държави. Там, където имат нови стадиони и средства. Искам да се убедя сам за себе си, че тази промяна работи. В момента, доколкото знам, технологията се предлага само от две фирми в света. Така че в бъдеще ще падне и цената. Когато узрее моментът, ще инвестираме. Но първо трябва да е убедено цялото общество. Ще имат ли хората такова търпение? Минават по десет минути, за да се вземе решение. Пада гол, отменят го... Не всички са така спокойни като Гуардиола."

Промяна в регламента

Изпълкомът направи промяна в регламента на Първа лига от сезон 2019-2020. Вече ще има директно изпадащ отбор след 32-ия кръг. Досега последният играеше в плейаути наравно с класираните по-напред.

Ето какво точно ще се случва в битката за оцеляване в следващите три сезонаот сайта на БФС:

"След завършване на мачовете от втория поток през сезон 2019-2020 ще бъде извършено класиране на отборите на трето и четвърто място, съответно в група „А“ и група „Б“, а класиралият се на четвърто място директно ще отпадне от състава на Първа лига и през сезон 2020-2021 ще се състезава във Втора лига. Отборите, класирани на първо, второ и трето място в мини-лигата ще сформират нова група, в която ще влязат с 0 точки и голова разлика 0:0, и ще играят на принципа „всеки срещу всеки“ на разменено гостуване. След приключването на тази група класиралият се на първа позиция ще запази мястото си в елита, вторият ще играе бараж срещу третия във Втора лига, а третият излиза в бараж срещу втория във Втора лига. Победителите добиват правото да играят в Първа лига през сезон 2020-2021."

Кога започва новото първенство?

Ето и някои важни дати заследващия сезон: на 3 юли е финалът за Суперкупата, Първа лига стартира в уикенда на 12-15 юли, а Втора лига - на следващия. Увеличават се парите от тв права от 6 на 6,5 милиона лева.

Изваждането на "Верея" от Първа лига

Михайлов коментира и изваждането на "Верея" от Първа лига заради сигнали за нагласени мачове ("черно тото"), дошли от УЕФА. Старозагорци се канеха да обжалват, оплакаха се, че били уведомени за мотивите и т.н.

"Тези сигнали идват официално от УЕФА. Ние имаме човек, който заема такава длъжност и неговата заплата се превежда от УЕФА. Не е вярно, че във "Верея" не знаят, ние им изпращаме документите. Всички федерации работят срещу този бич за футбола. Става въпрос за пет мача, все с участието на "Верея" и никъде не е цитиран другият отбор. Не мога да осветля кои са, защото това вече е работа на прокуратурата. Ние работим сериозно срещу това. Преди 4-5 години е имало 46 сигнала за двубои от българското първенство, сега е имало 5 и то само срещу един отбор", рече Борислав Михайлов.