Точно 7 са бившите агенти или служители на Държавна сигурност, попаднали в листите на партиите и коалициите за европейските избори на 26 май. Това обяви комисията по досиетата, след като направи задължителната по закон предварителна проверка на кандидатите за евродпетутати за минало в тоталитарните служби. На всички досиетата им вече са обявявани.

Комисията е проверила общо 115 номинирани за Брюксел, а останалите 196 души са родени след 1973 г. и не подлежат на проверка според закона (твърде млади са, за да са били в ДС - б.р.).

Първенството по брой "ченгета" в списъка за вота има БСП - трима от 7 обявени имена. Това са 8-ият в листата Румен Гечев, 10-ият Велизар Енчев и 17-ият Емил Георгиев. Последните двама са от гражданската квота. 

Велизар Енчев е бил кадрови разузнавач в Първо главно управление на ДС (подобно на днешното разузнаване - б.р.). Емил Георгиев, който е представител на "Екогласност" в коалицията на БСП, е бил агент на окръжните управления на МВР във Видин и Хасково. Бившият финансов министър Румен Гечев пък е бил секретен сътрудник в Първо главно.

ВМРО има двама кандидат-евродепутати с минало в ДС. Това са Александър Урумов, който ръководи дирекция в Министерството на отбраната, и Христо Смоленов.

Урумов е агент с псевдоним Абел от Трето управление на ДС (военното контраразузнаване - б.р.), Смоленов е бил агент Андрей в Шесто управление на ДС, което се е занимавало с борба с идеологическата диверсия и противодържавните прояви (т.нар. политическа полиция също е била част от тази структура - б.р.).

"Коалиция за България" (форматът, в който АБВ на Георги Първанов и Румен Петков се явява на изборите) и "Воля - българските родолюбци" имат по един кандидат за евродепутат с досие в тоталитарните репресивни служби.

Първият е Боян Киров. Той е бил секретен сътрудник и агент с псевдоними Кирил и Петров в Първо и Второ главно управление (контраразузнаване - б.р.).

Вторият е Кольо Парамов, издигнат от "Воля", който е бил резидент на ДС с псевдоним Яков към Гранични войски. "Резидентът е лице, привлечено към секретно сътрудничество от органите на ДС, за да им оказва помощ при ръководството и възпитанието на предадените му агенти" - това е определението на ДС за "резидент". Най-често това са били хора, членуващи в БКП или от актива на Комсомола.

Останалите листи за европейските избори са "чисти" откъм кадри на тоталитарните служби.