Българският алпинист Атанас Скатов е изкачил третия по височина връх на планетата - Канчендзьонга (8586 м), съобщи самият той във фейсбук, като новината се потвърждава и от други източници. В същата експедиция е и Стефан Стефанов. 

"На върха съм", това съобщение изпрати Скатов от сателитното си СПОТ устройството.

Той е успял след 15-часов преход. Кангчендзьонга е свещен за жителите на Сиким и съществува неофициално правило изкачващите го алпинисти да не стъпват на самия върхов купол. Затова те достигат няколко метра под него.

Фирмата организатор Peak Promotion потвърди, че според телефонно обаждане от базов лагер всички алпинисти в експедицията (общо 23-ма - 21 чуждестранни и двама местни от Непал, между които и две жени плюс шерпите), са достигнали върха.

Според същия изтгочник алпинистите вече се придвижват към долните лагери. Целта е да слязат колкото се може по-ниско - в зоната под 7000 м.

Тази експедиция беше доста трудна за Скатов, който се разболя три пъти по време на експедицията, но не се отказа да атакува върха. Канчендзьонга е 7-ият изкачен от Скатов връх по проекта му за изкачване на Хималайската корона от 14 осемхилядника.

Първия връх, който успя да достигне алпинистът, е Еверест (2014 г.). Оттогава е добавил в колекцията си Манаслу (2015 г.), Аннапурна, Макалу (2016 г.), Лхотце, отново Еверест (2017 г.) и Чо Ойо (2018 г.). Последният бе качен без употреба на кислород и без шерп.

През 2017 г. Атанас Скатов стана първият българин, успял да покори "Седемте върха" - континенталните първенци на планетата. След кратка почивка и възстановяване следващата цел на алпиниста за този сезон са върховете Гашербрум 1 и 2 в планинската верига Каракурум, Пакистан. Това трябва да стане в средата на юни.