Част от уникалните рисунки в пещерата Магура (или Рабишка пещера) са заличени с надписи, направени преди няколко дни. Снимка с надпис „Ради, Павчо, 2019 Антов“ е публикувана във фейсбук.

Снимката, на която личи как част от уникалните рисунки са заличени от надписа, предизвика бурна реакция в социалните мрежа, като хората изразяват недоволството си.

Уникалните рисунки в пещерата са правени с гуано (тор от прилепи), като са рисувани между 3000 г. и 1200 г. преди новата ера.

Сред красиво изваяните от водата тунели има около 700 рисунки от най-различни периоди: епипалеолит (каменната епоха, няколкото хилядолетия след ледниковия период), неолит (новокаменната епоха), енеолит (каменно-медна епоха), начало на раннобронзовата епоха. Предците са изобразили с прилепно гуано ловни сцени, слънчевия календар и др.

Дълги години залата с рисунките беше затворена и не се допускаха посетители, припомня "Фокус". След настояване от местните власти бе взето решение залата да бъде отворена, като резултатът е налице.

Скалните рисунки са признати за недвижимо наследство от ЮНЕСКО.