Хората в Омск са разтревожени. Опасяват се от притока на хиляди китайци. Руската държава смята да изгради селище за 3000 китайски работници в нефтохимическата индустрия. Местните хора се чувстват изиграни.

Жилищата ще се изграждат върху бивша земеделска земя. Разрешение за нейното застрояване засега няма, но проектът се ползва с политически протекции. Зад високите огради багери и кранове вече работят трескаво. Любопитните погледи са нежелани, а това поражда остро недоволство сред местните хора.

"Как така ще даваме страната си на китайците? Това е нашият дом, домът на дедите ни", казва една жена и добавя: "На какво основание ще разрешават на китайците да работят тук? Защо правителството позволява това и иска ние да си затваряме устата? И защо оставят мъжете ни без работа? Докарват китайци от не знам си къде, за да печелят пари тук. А с нас се отнасят като с боклук."

Генадий Дроздов също е гневен. Дългогодишният професионален войник има семейство, междувременно е станал дядо. 68-годишният мъж доскоро е бил дори депутат от Комунистическата партия в местния градски парламент. Подобно на много други по-възрастни хора, и той си спомня с носталгия за някогашния Съветски съюз:

"Аз съм пенсионер и можех кротко да си стоя у дома. Но ми се къса сърцето като гледам какво се случва със страната ми - корупцията цъфти, и точно защото е така, сега ни отнемат и земята. Ако не притежавам земята, върху която живея, се превръщам в крепостен селянин."

"Тези страхове са пресилени и скоро ще се разсеят“, твърдят  представители на мощната нефтохимическа индустрия в Омск, но не желаят да съобщят имената си пред ДВ.

Китайски работници за нефтохимическата индустрия

Китайците обаче нямат такива притеснения и не се страхуват да говорят. Те са инженери и експерти на китайската компания "СС-7", която изгражда съоръженията. С руската фирма "Газпром Нефт" тя е сключила дългогодишен договор за модернизиране на газовата промишленост на Сибир. До този момент са пристигнали 500 души от Китай, но скоро броят им ще достигне няколко хиляди. Алина Атаманенко, говорителка на китайската фирма, казва:

"Китайските работници са много приятелски настроени. Те са дошли тук, за да работят, а като си свършат работата ще ги изпратят някъде другаде по света, или ще се върнат у дома си. Те нямат намерение да създават тук семейства. Нито пък имат време за това. Всяка сутрин в 6 тръгват за работа и се връщат в 23 часа. Нямат никакво време за контакти с хората от селището или от града."

Генадий Дроздов не вярва нито думичка от това. За доказателство иска да ни покаже нещо и ни откарва в тайгата - на 7 часа път с кола, северно от Омск. Докъдето погледът ни стига, се простират само гори - брези, дъбове, иглолистни дървета. Русия е страната с най-много гори в света - те покриват почти половината от територията на огромната страна и са важен стабилизиращ фактор на световния климат.

Незаконна сеч и произвол

В тайгата няма много работни места. Почти всички са в сферата на дърводобива и са зле платени. Контрол над тяхната дейност почти не се упражнява. По оценка на природозащитната организация "World Wide Fund for Nature" в Русия нелегално се изсичат и продават по около 30 милиона кубически метра дървесина годишно. Със съдействието на корумпирани политици и държавни служители голямата част от суровината се пласира в Китай.

Генадий Дроздов иска да ни покаже как става това. В селцето Нова Екатериновка той ни среща със свой стар познат - Олег Шадрин. 35-годишният лесничей познава гората от малък. Той ни показва едно сечище, колкото 6 футболни игрища - преди няколко месеца пристигнали китайци и изсекли всичко.

"Тук преди имаше борова гора, сега е гола поляна", казва той.

Убеден е, че сечта е била незаконна. Думите му не могат да бъдат проверени, но лесничеят ни обръща внимание на някои детайли. Ако всичко е било законно е трябвало дървото да се изтръгне с целия дънер, а на негово място да се посади ново дръвче. Вижда се, че всичко това не е извършено“, казва Шадрин. Но най-много го боли от това, че извършителите никога няма да бъдат подведени под отговорност.

Генадий Дроздов също е възмутен:

„Всичко е много просто: хората във властта, вместо да контролират спазването на законите, преследват своя личен финансов интерес".

Корупция, подкупност, произвол – все неща, които трудно могат да бъдат доказани. А дали в тях са замесени и китайците? Поне едно е ясно - те печелят от всичко това. 

Дойче веле.