Инсталираните на и около стадион "Васил Левски" охранителни камери са помогнали на органите на МВР да разпознаят и задържат провинили се запалянковци покрай финала за Купата на България "Ботев" (Пловдив) - "Локомотив" (Пловдив), завършил 1:0 за "смърфовете".

За това се похвалиха директорът на СДВР Георги Хаджиев и неговият заместник и шеф на "Охранителна полиция" Антон Златанов след края на срещата.

Общият брой на "закопчаните" за различни провинения е 40, 16 от тях (има и непълнолетни) са привърженици на "Левски", които са участвали в стълкновения със запалянковци на "Ботев".

"Има подадени сигнали на 112 за инциденти, заяви Хаджиев пред репортери. - Регистрирано е сбиване между фенове на "Ботев" и "Левски" в района на “Екзарх Йосиф” 51. Трима запалянковци на "Ботев" са обградени от фенове на "Левски" и след като са влезли в словесно пререкание, са си разменили по няколко удара. Всички участници са установени и задържани в 5-о районно. Задържаните там са 19, а общата бройка е 40."

Непосредствено до стадион “Васил Левски” пък двама привърженици на "Ботев" нанасят удар на възрастен човек - на 85 години(!), който след медицински преглед е с луксация на рамото, което най-вероятно означава средна телесна повреда.

"Това е станало около 30 минути преди началото на мача и още до края на първото полувреме двамата извършители са установени на трибуните. Направена е организация да бъдат задържани в края на мача. Благодарение на изграденото видеонаблюдение на и извън стадиона са установени и задържани в 1-во районно", обясни Златанов.

"Срещу тях ще има бързо полицейско производство. Другите задържани също са в близост до стадиона - за притежание на забранени предмети, наркотици, маски, пиротехника… Спрямо тях ще бъдат наложени принудителни административни мерки - лишаване от правото за посещение на спортни мероприятия за срок от една година и глоба до 2000 лева", казаха още двамата полицейски шефове.

Златанов парира журналистически въпрос за нахлулите на пистата фенове на Локо при победния гол в 73-тата минута. Според него няма нищо притеснително в това - все пак не става въпрос за театър. А благодарение на бързата реакция на униформените въпросните запалянковци са изтласкани бързо в сектор "Г", където "черно-белите" бяха заели места.

За опазване на реда и цялостната организация около финала са работили дирекциите на вътрешното министерство в София и Пловдив. Вчера от града под тепетата първи тръгнаха - организирано, "жълто-черните". Ти рано заеха местата си в секторите "А" и "Б". Бяха значително повече.

Не малка част от запалянковците на Локо обаче се оказаха в задръствания по магистрала "Тракия" и на бул. "Цариградско шосе". Така те влизаха на трибуните (секторите "В" и "Г") през цялото първо полувреме и на почивката. По план автобусите от "Лаута" потеглиха по-късно.

Предвид резултата феновете на "Ботев" първи си и тръгнаха от "Васил Левски", а техните опоненти останаха да празнуват победата. Напълно логично и вече "отиграно", този сценарий е бил в организацията за охраната. Загубилите си тръгват по-рано, спечелилите остават по-дълго, каза Златанов.

От столицата пък хиляди фенове на Локо и отборът отидоха на стадион "Локомотив" в парка "Лаута", където до късна доба ликуваха с купата.

Днес от 18 часа "черно-белите" ще я покажат и на балкона на общината. Кметът Иван Тотев - привърженик на "канарчетата", организира специално празненство. Снощи той заяви, че са купени бои от двата основни цвята. Едната ще бъде спестена.

Важното е, че купата е в Пловдив, дипломатично заключи Тотев.