Без климатици и стърчащи от всички посоки кабели по фасадите на столичните сгради.

Към такава визия за София се е устремил главният архитект Здравко Здравков, който представи днес бъдеща наредба за изисквания към градската среда при отчета за свършеното от него и екипа му за изминалите три години от встъпването му в длъжност.

Пилотният проект за фасадите ще обхване централните улици "Граф Игнатиев", "Шишман", "Солунска" и "6-ти септември", а после цялата столица. Амбицията е такива правила да се разработят съвместно с Министерство на културата за територията на цялата страна. Ноу -хау Здравков почерпил от Лондон.

Наредбата предвижда собствениците на имотите да бъдат задължени не само да ги почистят от нежеланите елементи (климатичните инсталации, кабели на тв и мобилни оператори), но и да ги боядисат в точно определени, предварително зададени от общината цветове. Премахването на загрозяващите фасадите обекти трябва да се случи в срок от три години. Всяка сграда ще има и досие. Изисквания ще има и за осветлението на фасадите, за разполагането на рекламните пана и пр., както и за вида на партерите. 

"Наредбата има претенцията да подреди нещата в града", смята главният архитект.

Проблем обаче е че и сега общината и държавата се виждат в невъзможност да издирят или принудят собствениците на сгради паметници на културата, които трябва да бъдат реставрирани или дори укрепени, за да не са опасни за минувачите.

Само по "Граф Игнатиев", "Шишман", "Солунска" и "6-ти сепември" има близо 50 сгради от този тип. Според Здравков част от тях вече са с нарушен първоначален вид - заради поставени топлоизолации, PVC дограми и пр. Според наредбата обаче собствениците ще получат предписания за възстановяване на оригиналния изглед на фасадите.

В контекста за анонсирането на тези хубави иначе идеи за столичния център, Здравков коментира и продължаващите ремонти по "Графа". Както е известно, реновирането доведе до редица критики от страна на софиянци, бе заведено дело от търговците по улицата, а заради т .нар. златни трамвайни подложки прокуратурата погна зам.-кмета по транспорта Евгени Крусев. Според Здравков въпреки критиките след време ул. "Граф Игнатиев" щяла да привлече инвеститори в партерните си нива, които се предвижда да бъдат съобразени с новата наредба за градския облик.

Главният архитект очаква пословичният вече ремот по улицата да приключи в края на този месец.

Общината има и идея за разработването на собствен шрифт - "София санс". Той ще се използва за всякакви информационни и рекламни материали и ще е нещо като емблема на столицата, даде заявка главният архитект.

Иначе днес той отчете повече прозрачност за изминалите три години, премахването на стотици незаконни рекламни табла и издадени разрешителни за строеж върху 2 млн. кв. м.

"Можете да си представите какъв е интересът", констатира той.