Депутатите от ГЕРБ не приеха идеята на вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов армията да има право да се включва "за оказване на помощ на държавните органи при противодействие на други заплахи с особено висока степен на обществена опасност за населението“. Простичко казано - военните няма да участват в операции на МВР, каквато беше идеята на вицепремиера, лансирана още през 2017 г. за първи път. 

Парламентът днес гласува окончателно промени в Закона за въоръжените сили, внесени от Министерския съвет преди няколко месеца. По предложение на председателя на ресорната комисия в Народното събрание ген. Константин Попов обаче въпросният текст отпадна. По думите на депутата от ГЕРБ разпоредбата не била достатъчно ясна - ако се напишела по нов, по-разбираем и конкретен начин - от управляващата партия можела и да размисли. 

Така извън преките ѝ задължения армията остава само с правото да се включва за съдействие на органите за сигурност в борбата им срещу разпространяване на оръжия за масово унищожение, незаконен трафик на оръжие и тероризъм, при охрана на стратегически обекти и системи от критичната инфраструктура при сключен договор, при охрана на държавната граница.

Парламентът реши да се сформира Съвместно командване на специалните операции (СКСО) - това бе сред поетите към НАТО ангажименти. Регламентират се функциите на СКСО по подбор, подготовка на личен състав и формирования, планиране, координиране, осигуряване на взаимодействието и централизираното провеждане. Със законопроекта се определя йерархически мястото на СКСО на оперативно ниво и неговото непосредствено подчинение на началника на отбраната.

В новите текстове на закона за отбраната е записано още, че помещенията, предоставени от Министерството на отбраната, се използват съобразно тяхното предназначение и само за осъществяване на общественополезна патриотична дейност. Помещения, отдадени под наем, не могат да бъдат използвани извън предназначението им, да се предоставят и да се ползват съвместно по договор с трети лица.