Как ще става гласуването с машина в 3000-те секции на територията на страната, където тази опция същестува - това демонстрира в четвъртък ЦИК.

Всеки избирател, в чиято изборна секция има машина за гласуване и който иска да упражни "електронно" вота си, ще получава специална смарт карта. Тя играе ролята на електронен подпис. Гласоподавателят трябва да постави тази карта в четеца на машината за гласуване. За разлика от хартиената бюлетина, тази в устройствата има две страници. Избирателят първо отбелязва партията, за която иска да подаде гласа си. Избира и кандидат, за когото иска да гласува с преференция - но тази опция е по желание. При преференциален вот името на избрания кандидат от листата ще се изписва на екрана - това прави практически невъзможна "грешката".

След като е посочил избора си, гражданинът натиска бутон "гласуване" на дисплея. В резултат машината издава разписка, в която вотът е отбелязан. Документът се сгъва и се пуска в специална кутия, различна от урните за гласуване с традиционната хартиена бюлетина. Сматр картата се връща на секционната избирателна комисия. Това са стъпките за машинния вот, стана ясно на представянето на устройствата за вота в ЦИК.

При гласуването с машина няма как да се подаде недействителна бюлетина. 

Доставчик на машините е "Сиела Норма", която спечели обществената поръчка, обявена от изборната комисия. Устройствата за гласуване ще са под наем. 

Според представители на фирмата подаването на вот с машина е по-лесно дори от работата с банкомат - тоест няма притеснения, че би имало гласоподаватели, които не биха се справили. 

“Всички 3300 машини са доставени и са в София. Те имат актуализиран софтуер, произведени са тази година в Тайван специално за България. Софтуерът е изцяло съобразен с изискванията на Изборния кодекс. Тече одитиране на машините и на 24 май ще започне транспортирането им до секциите в страната”, каза директорът на “Сиела Норма” Веселин Тодоров. 

Доц. Златогор Минчев от БАН обясни, че ако има пропуски, те ще бъдат отстранени и ще се гарантира, че вотът няма да бъде компрометиран. Трябва да има ясни инструкции как да действат секционните комисии, ако например машина се развали, така че информацията за вече гласувалите да се съхрани.

Машини ще има в 3000 секции на територията на страната. Това са изискванията на Изборния кодекс, след като Народното събрание промени закона, който преди това изискваше този вид вот да е достъпен за всички гласоподаватели. ЦИК бе и осъдена неведнъж заради това, че на последния парламентарен вот наличието на опция "машинен вот" бе задължително, но не бе осигурено. По новите правила в закона, приети по предложение на ДПС, след 2019 г. на избори ще има само машинен вот, а ще отпадне хартията. Дали Изборният кодекс ще остане в този вид до провеждането на следващи избори (след местния вот наесен - б.р.) - предстои да видим.