Повече от половината европейци смятат, че ЕС е възможно да се разпадне в рамките на едно поколение, макар подкрепата за блока да достига висоти непознати вече четвърт век, съобщава днес “Гардиън”.

Във Франция, Германия, Италия, Холандия, Австрия, Словакия, Румъния, Гърция, Чехия и Полша мнозинството от анкетираните мислят, че дезинтеграцията на ЕС е “реалистична възможност” в следващите 10-20 години. Изследването не обхваща България.

Числата са особено фрапиращи във Франция, където партията на президента Еманюел Макрон, La République еn marche изостава на второ място след антиевропейския Национален сбор на Марин Льо Пен, седмица преди европейските избори на 23-26 май.

Според проучването, поръчано от независимия мозъчен център Европейски съвет за външна политика (ЕСВП) 58 на сто от хората във Франция смятат, че ЕС е много възможно или по-скоро възможно да се разпадне до 20 години, втората по височина стойност по този показател след Словакия (66 на сто).

В 14-те страни (от общо 28 в ЕС) обхванати от изследването, които дават 70 на сто от местата в Европейския парламент, само в Швеция (44 на сто), Дания (41 на сто) и Испания (40 на сто) делът на предричащите имплозия на ЕС пада под обикновеното мнозинство.

Трима от десет анкетирани смятат, че конфликт между държави членки на ЕС е реално възможен. Една трета от избирателите във Франция и в Полша смятат, че е възможна дори война.

Особено силно е това чувство сред хората, които смятат да не гласуват или да подкрепят екстремистки партии на евроизборите.

Такива становища заемат 46 на сто от поддръжниците на Националния сбор и 41 на сто от привържениците на евроскептичната Алтернатива за Германия.

Европейците са загрижени и за някогашното си благоденствие. Проучването показва, че една трета от германците и една четвърт от италианците и французите в края на месеца имат свободни пари, които да похарчат по свое усмотрение или да спестят.