На десет души са предявени обвинения във връзка с атаки със зловреден софтуер, заразил 41 000 компютри и нанесъл финансови щети за над 100 милиона долара, съобщиха днес американските и европейски власти, цитирани от Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Вирусът, позволил на киберпрестъпници от Източна Европа да установят дистанционен контрол върху заразените компютри и да изтеглят пари от банкови сметки, е засегнал компании и институции от всички сфери на живота в САЩ. Сред жертвите са адвокатска кантора във Вашингтон, черква в Тексас, мебелно предприятие в Калифорния и казино в Мисисипи. 

Обвиняемите са от шест държави и някои от тях очакват съдебни процеси в Европа. Единайсети обвиняем, свързан със случая, е бил екстрадиран през 2016 г. от България и миналия месец се е признал за виновен пред федерален съд в Питсбърг. Обвиненията включват заговор за извършването на компютърна измама, заговор за извършване на дистанционна и банкова измама и заговор за извършване пране на пари. 

Според федералния прокурор в Питсбърг Скот Брейди престъпниците превръщали придобитите средства в биткойни, които трудно може да бъдат идентифицирани и достигнати без личния ключ на своя притежател. 

Вместо да бъде поискано незабавното екстрадиране в САЩ на всички 10 обвиняеми, което често е труден и продължителен процес, американските прокурори първо ще внесат обвинения срещу част от тях в техните страни, сред които Украйна, Молдова и Грузия, отбелязва АП.

ТАСС цитира съобщение на Европол, според което в същата разбита хакерска групировка важна роля са играели руски граждани. Те се занимавали с разработването и разпространяването на зловредния софтуер GozNym и на изпирането на незаконно придобитите средства.