През последните 30 години свикнахме да приемаме за даденост, че ако България е на водещо място в дадена класация, значи става въпрос за корупция, насилие, застаряване на населението или каквато и да било друга мрачна тема. Колко често обаче се замисляме за онези области, в които страната ни бележи положителен напредък и дори може да служи за пример на други държави?

Възходът на българките в сектора на информационно-комуникационните технологии е само един от многото ни поводи за гордост. По последни данни на Евростат България е на първо място в Европейския съюз (ЕС) по дял на жените в тази сфера с резултат от 28.3%, докато средно за съюза процентът е 16.6.%. България е лидер по този показател за втора поредна година и изпреварва значително по-големи и по-богати страни като Германия (16.8%) и Великобритания (16.3%).

През миналата седмица пък две наши сънароднички постигнаха огромен успех, с който показват, че възходът на жените не се ограничава до ИТ сектора. Анджела Иванова и Гергана Станчева спечелиха финансиране в размер на 30 000 долара за стартиращата си компания LAM’ON от световния конкурс за социално предприемачество Chivas Venture. Те са си поставили за цел да намалят вредите от печатарската индустрия за хората и околната среда чрез разработването на биоразградимо фолио за ламиниране.

Жените в България продължават да срещат спънки в образованието, бизнеса и политиката, срещу които повечето мъже са имунизирани в резултат на определени социални, културни и исторически напластявания. Това състояние на нещата обаче не отменя изключителния напредък в положението на българките, който се доказва от факта, че хиляди жени у нас получават не само ръководни постове и добре платени позиции в частния, публичния  и неправителствения сектор, но и широко поле да допринасят за развитието на българското общество чрез своите ценности, идеи и инициативи.

Тази тенденция е повод за радост и оптимизъм, тъй като колкото повече жени в България имат възможност да разгърнат пълния си потенциал и да го развиват, като учат и работят каквото и когато пожелаят, толкова по-светло бъдеще очаква всички ни.

Как можем да си обясним издигането на дамите в българското общество от 1989 г. насам?

Въпрос на биология и психология

Като цяло жените подхождат по-различно към изграждането на бизнес и изпълнението на задачите на работното място, отколкото мъжете. Дали си обяснявате поведението им с майчинския им инстинкт, или го отдавате на друга тяхна биологична особеност, не е от толкова голямо значение за целите на този текст. Важното е, че тази разлика съществува и се изразява в това, че жените показват по-голяма загриженост за околните и мислят повече за поддържането на приятна атмосфера на работното място – точно както правят от векове по отношение на семейството и дома. Тези техни качества спомагат за сплотяването на колектива и изпълнението на поставените задачи, а това прави спокойни и доволни както служителите, така и клиентите и партньорите на съответната организация или институция.

Вземете например Мая Донева – изпълнителен директор на Фондация „Карин дом“ и съосновател на Социалната чайна във Варна, която освен с три прекрасни деца може да се похвали и с изключително успешна и пъстра кариера. „Карин дом“ е сред най-големите социални центрове за професионални услуги за деца със специални нужди и техните семейства на Балканите. Благодарение на усилията на екипа през януари Общинският съвет в Морската столица отстъпи безвъзмездно терен, на който ще бъде изграден уникален за страната терапевтичен център. Социалната чайна пък предлага първа работа на момчета и момичета от социални домове и/или проблемна семейна среда. Мая е и сред инициаторите и консултантите на кандидатурата на Варна за Европейска младежка столица за 2017 година. В края на миналата година имах честта да интервюирам Мая и тя ми сподели, че отдава голяма част от лидерските и организационните си качества именно на отговорността и грижовността, които е придобила като майка.

Въпрос на възпитание и ценности

В едно общество с вековни патриархални традиции жените изостават значително по пътя към върха още на старта. Първо, по-консервативно настроените продължават да гледат на тях като на слаби човешки същества, чиито отговорности се свеждат до раждането и отглеждането на деца и поддържането на дома. И второ, днес много жени продължават да страдат заради някои изключително порочни практики за издигане в йерархията, които демократична България наследява от комунистическия си предшественик – чрез връзки по роднинска и/или партийна линия или чрез задоволяване на сексуалните нагони на хората, от които зависи бъдещето им.

Далеч съм от мисълта, че тези механизми за кариерно развитие са останали в миналото, но за огромно наше щастие надявам се, че днес поне се срещат по-рядко. Немалка част от жените под 40 г. са възпитани в коренно различни ценности, сред които изпъква вярата в неотменното право на човек да избира как да живее независимо от пол, възраст етническа и религиозна принадлежност. Когато една жена израсне в семейство, което я цени отвъд майчинските и домакинските ѝ функции и я окуражава да следва мечтите си, тя става лидер по естествен път.

Да вземем друг пример - Благовеста Пугьова – основател и председател на Фондация „Подарете книга“ и изпълнителен директор на платформата за доброволчество TimeHeroes. През юли 2018 г. тя напуска мениджърската си позиция в голяма българска платформа с обяви за работа, за да оглави софтуерна компания, която основава малко по-рано. Благовеста притежава магистърска степен по право и счетоводство от Лондонското училище по икономика и политически науки и дори още преди да се дипломира е приета в програма за млади лидери на Royal Bank of Scotland. Тя обаче се прибира в България, за да ръководи отблизо „Фондация „Подарете книга“.

Въпрос на знания и умения

Три десетилетия след началото на прехода България все още страда от високи нива на бедност, корупция и икономическо неравенство. Въпреки тези проблеми обаче тя все пак е демократична държава в рамките на Европейския съюз (ЕС) и НАТО и като такава предлага на своите граждани права и свободи, за каквито милиарди хора по света дори не могат да мечтаят. Тези привилегии оказват особено благоприятно въздействие върху живота на жените.

Днес те имат достъп от повече и по-добри възможности за обучение и реализиране на свои бизнесидеи с финансовата и менторската подкрепа от национални и международни програми. По една или друга причина тези възможности остават недостъпни за немалко българки. В същото време броят на тези, които се възползват от тях, нараства, а най-хубавото е, че немалко наши сънароднички, завършили образованието си в престижни чуждестранни университети, използват придобитите там знания и умения в родината си.

Такъв пример е Мариела Станулова – съосновател на Сдружение „Тук-Там“ и на „Академия за родители“. „Тук-Там“ се стреми да привлече висококвалифицирани българи, избрали да учат и/или работят на запад, обратно в България. Сдружението прави това, като организира всяка година кариерен форум за българи с опит в чужбина, предоставя полезна информация за намирането на жилище и преместването на семейството в България и раздава стипендии за магистратура в чужбина с уговорката стипендиантите да се върнат тук след края на обучението. „Академия за родители“ пък помага на настоящи и бъдещи родители да отглеждат здрави, възпитани и образовани деца. Заниманията на Мариела придобиват още по-впечатляващи измерения, когато вземем предвид, че тя е учила в Princeton University (САЩ), Babson College (САЩ), Emlyon Business School (Франция) и Zhejiang University (Китай).

Жените, които променят България

Анджела Иванова, Гергана Станчева, Мая Донева, Благовеста Пугьова и Мариела Станулова действат на различни фронтове, но споделят три ключови качества.

Първо, те виждат проблем, който смятат, че могат да решат, и на мига започват да мислят как биха могли да го направят. Второ, те си поставят ясни цели, които са едновременно реалистични и амбициозни, и си съставят план за тяхното осъществяване. И трето, те имат куража да направят първата крачка, което ги отличава от милионите хора с добри идеи по света, които си остават само с идеите.

Тези качества притежават и всички останали българки, които правят България едно по-добро място за живот чрез заниманията си в различни сфери. А, повярвайте ми, тази група ни най-малко не се изчерпва с тези пет дами. Ако се съмнявате, потърсете информация за чудесата, които сътворяват Розалина Лъскова (Сдружение „Образование без раници“), Евгения Пеева-Кирова (Фондация „Заедно в час“), Николета Попкостадинова (Loveguide) Михаела Стойкова (Сдружение „Операция плюшено мече“), Валентина Стоева (Фондация „Детски книги“), Маргарита Доровска (Музей „Дом на хумора и сатирата“), Ива Цолова и Йоана Колева (JAMBA) и много други наши сънароднички и пред вас ще се открие една по-различна и по-вдъхновяваща България.

Колкото по-често се оглеждаме около нас, толкова повече доказателства ще намираме, че все по-голяма част от градивните промени в България са с лице на жена.

----

* Този материал е създаден по проект "Генерация Z".