Иран каза на милициите в Близкия изток да се готвят за война с посредници, пише "Гардиън".
Изданието е научило, че най-известният ирански военен лидер неотдавна се е срещнал с иракски милиции в Багдад и им е казал "да се готвят за война с посредници".
По думите на двама цитирани от изданието източници от разузнаването, преди три седмици, на фона на повишеното напрежение в региона ген. Касем Солеймани, началникът на могъщите сили "Ал Кудс", събрал милициите, които са под влиянието на Техеран. Вероятно решението да бъдат мобилизирани иранските регионални съюзници е предизвикало опасения в САЩ, че интересите на Вашингтон в Близкия изток са застрашени.

Генерал-майор Касем Солеймани е командир на могъщите сили "Ал Кудс", които отговарят за външните и тайните операции в рамкита на Ислямската революционна гвардия. Снимка Уикипедия


Макар Солеймани през последните пет години да се срещаше редовно с иракските шиитски групировки, които са изключително много на брой, естеството и тонът на тази среща е бил различен.

"Не е било точно призив да грабват оръжието, но не е и било далеч от това", каза източник на "Гардиън".

Тази среща довела до трескава дипломатическа активност между представителите на САЩ, Великобритания и Ирак, които се опитват да прогонят призрака на възможни сблъсъци между Техеран и Вашингтон и които сега се опасяват, че Ирак може да се превърне в арена на конфликт.
Събирането, в което участвал Солеймани, донякъде е станало и причина за решението на САЩ частично да евакуират от посолствата си в Багдад и Ербил дипломатическите служители с по-маловажни функции и да повишат нивото на заплаха в базите си в Ирак.