Министърът на спорта Красен Кралев заплаши, че ще обжалва и пред съда новия Подробен устройствен план на Борисовата градина в София, ако бъде приет в предложения от общината вид. Документът бе предложен от "Архитектура и градоустройство" на Столичната община за обществено обсъждане преди дни.

Дискусиите се очаква да започнат през юни. Планът предвижда забрана за строителство на нови обекти, което обаче би засегнало плановете за обновление на спортните съоръжения на територията на парка, стана ясно от позицията на Кралев, разказана от самия него във фейсбук:

В представения от Столичната община устройствен план са допуснати доста неточности в Плана за регулация относно урегулираните поземлени имоти. Имоти, които са държавна собственост, са включени в съсобственост с други имоти, без за това да е дадено съгласие, смесва се частна и държавна собственост.

Не е решен и транспортният достъп до имотите и прилежащата инфраструктура.

Този план е изготвен без да се съгласува с нас, a Министерството на спорта е един от най-големите собственици на имоти в Борисовата градина. Ще заявим нашите възражения пред Национална агенция по градоустройство. Ако не се приемат, планът ще бъде обжалван пред Софийския административен съд, след това пред Върховния административен съд, защото има сериозно разминаване между нашите планове за развитие на спортната инфраструктура в Борисовата градина и това, което този план предлага.

Собственост на спортното министерство на територията на Борисовата градина са Националният стадион „Васил Левски“, стадион “Българска армия”, тенис зала „София“, столичен колодрум “Сердика”, бившия стадион „Юнак“ и тенис комплекс “Академик”. За нито един от тези имоти новият ПУП не е отредил самостоятелни урегулирани поземлени имоти, обясни Кралев.

Според него ако бъдат обособени такива, ще може да се дадат и конкретни параметри за застрояване, съобразени с необходимостта за развитието на спортната база. А ако не се построят нови съоръжения, съществуващите в момента няма да бъдат годни за провеждане на спортни събития съвсем скоро. 

Министърът заявява, че министерството подкрепя намерението и проекта за нов модерен стадион на територията на стадион “Българска армия”. През април ЦСКА-София - клубът, който стопанисва стадиона, представи два проекта за бъдещия изглед на съоръжението, ако инвестицията бъде одобрена от държавата и общината. 

 
Тогава Кралев каза, че е разговарял с главния архитект на София Здравко Здравков и ЦСКА-София ще може да строи в рамките на настоящия стадион, но не и извън него. Проблем може да има с паркинга, който трябва да се изгради, за да може стадионът да отговаря на изисквания на УЕФА за сертифициране.
 
 

Сега според Кралев заради параметрите на ПУП реализацията на проекта е под въпрос. Същото се отнася и за реконструкции на стадион “Юнак” и колодрум “Сердика”.

"Много сериозна дискусия трябва да се проведе за спортните съоръжения в Борисовата градина. Потребностите на София са големи и не трябва да се ограничава реконструкцията на сега съществуващите съоръжения.

Надявам се, че архитектите ще се съобразят с предложенията на министерството, защото спортните обекти в София са от национално значение и се ползват от български граждани от цялата страна", заяви още Кралев.