Българската строителна компания "Главболгарстрой" (ГБС) ще строи сградата на новото германско посолство в София. Първа копка на административното здание ще бъде направена в понеделник от министъра на външните работи на федералната република Хайко Маас и българската му колежка Екатерина Захариева. Маас ще е на посещение у нас по нейна покана.

Това съобщават от германското посолство.

През 2014 г., след изготвяне на предпроектно проучване предходната година, германски федерални власти взимат решение да построят нова сграда на посолството, в рамките на притежавания от тях имот на улица "Фредерик Жолио Кюри". Теренът възлиза на 11 470 m2, 7750 m2 от които са незастроени. Възложител на строителните работи е Федерална република Германия, представена от Федералната строителна агенция на Баден-Вюртемберг, а след проведен конкурс за изпълнител е избрана "Главболгарстрой" АД.

След завършване на новите сгради според тяхното предназначение, те ще бъдат използвани от външното министерство на Германия. Планираните дейности са разделени на отделни етапи, така че съществуващата сграда на посолството да се използва и да изпълнява дипломатическите и консулските си функции по време на целия процес. Работата по проекта започва през 2017 г. с разрушаване на съществуващата сграда с представителни функции.

Съгласно графика изграждането на новата сграда трябва да приключи до края на 2020 г., а работите по разрушаване на старата и пълното финализиране на проекта - до края на юли 2021 г. "Изпълнението на строителството и последващото функциониране на сградите трябва да се извършва, когато е възможно, с използване на местни материали и изпълнители. Изпълнителят трябва да гарантира, че са взети под внимание, както местните, така и германските строителни наредби и стандарти, с цел проектиране на ефективна и безопасна нова сграда", посочват от дипломатическата мисия.

На церемонията по първата копка Маас и Захариева ще поставят т. нар. капсула на времето. В нея ще има паметна монета "100 години Баухаус", Конституцията на Германия по повод нейната 70-годишнина и парче от падналата през 1989 г. Берлинска стена.

В програмата на външния министър на Германия са включени разговори освен със Захариева и с премиера Бойко Борисов, с президента Румен Радев, както и с представители на български неправителствени организации. Маас ще разгледа и историческия център на София.

Визитата на Маас идва на фона на "борбата" между България и Турция - къде ще бъде разположен новия завод на "Фолксваген". Решението се чака наесен.