Прокурор да оглави прокуратурата след изтичането на мандата на Сотир Цацаров. 

За това призова днес представляващият Висшия съдебен съвет (ВСС) Боян Магдалинчев след среща с президента Румен Радев. От седмица държавният глава води консултации с магистратурата във връзка с предстоящия конкурс за нов обвинител номер едно. Президентът назначава с указ главния прокурор.

Разговорите на "Дондуков" 2 започнаха със самия Цацаров. Последваха разговори с председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд Лозан Панов и Георги Чолаков, както и с шефката на инспектората на ВСС Теодора Точкова. Радев имаше среща и с правосъдния министър Данаил Кирилов.

"Ако се върнем назад във времето след 1991 г., кой от прокуратурата досега е бил главен прокурор? Няма такъв случай. По един или друг начин нещата са били така. Ето защо считам, че това трябва да бъде човек, който има поглед в нещата в дълбочина. Сегашният главен прокурор е наказателен съдия, макар че не се справя никак зле с работата си. Но според мен трябва да е човек от системата, който да познава проблемите", заяви днес Магдалинчев, цитиран от агенция "Фокус".

По думите му процедурата по избор на нов главен прокурор трябва да започне възможно най-скоро и консултациите с държавния глава не го смущавали.

"Той иска да получи информация за това, има ли нужда да се променят някакви неща – не с оглед на конкретни цели, а с оглед нуждите на съдебната система. Така че това са най-общи консултации", заяви председателстващият ВСС.

Коментарът му идва в контекста на заявеното и от Цацаров, а днес и от премиера Бойко Борисов, че консултациите за избор на нов обвинител са подранили.

"Представляващият Висшия съдебен съвет заяви, че по отношение на „тримата големи“ президентът има определени правомощия на финалната права, когато трябва да издава указ. „Процедурата по избор на нов главен прокурор трябва да започне възможно най-рано след датата 10 юли. Защото през това време има по закон четири последователни заседания, на които се издигат кандидатурите. След това в 14-дневен срок трябва да се изготвят концепции – т.е. трябва да се даде възможност на общността да вземе своето решение. Така че колкото по-рано, толкова по-добре. Ако нещата се забавят, това ще създаде усещане, че се прибързва", посочи Магдалинчев.

Спазването на законовите критерии и прозрачността на цялата процедура по избора ще бъде най-доброто начало за мандата на следващия главен прокурор, заяви самият Радев днес. По думите му междуинституционалният диалог на ангажираните страни в процедурата "показва отговорно отношение към избора на следващия главен прокурор".

"Консултациите, които инициирах, са в интерес на обществото, което е с изострена чувствителност към справедливостта в правораздаването. Не бива да има и сянка за задкулисие в процедурата по избора, защото това ще рефлектира върху доверието към прокуратурата в следващите седем години", заяви Радев.