Общо 98 души от висшите етажи на властта не са подали корекции, а трима са подали непълна коригираща имуществена декларация. Това става ясно от съобщение на КПКОНПИ.

При първоначалната проверка комисията е установила несъответствия за 738 души. Общо са били проверени 9000 души.

В това число попадат министри, депутати, кметове, председатели на общински съвети и главни архитекти, шефове на болници и университети и други. Всички те са били уведомени за проблемите с декларациите си и са получили 14 дни да попадат коригираща декларация.

От КПКОНПИ уточняват, че докладите съдържат данни за недекларирани притежавани и придобити:  

♦ дялови участия;

♦ доходи от трудови правоотношения;

♦ парични средства по банкови влогове и банкови сметки;

♦ дадени обезпечения в размер на милиони лева/евро;

♦ притежавани имоти;

♦ участия в органи на управление или контрол на търговски дружества, на юридически лица с нестопанска цел и извършване на дейност като едноличен търговец.

 Комисията е уведомила писмено лицата, за които проверката е приключила с доклад за несъответствие, които е следвало в 14-дневен срок да отстранят констатираното несъответствие, като подадат пред Комисията коригираща декларация на основание чл. 46, ал. 1 от закона, или направят писмени възражения, посочвайки доказателства в тяхна подкрепа. В резултат, на което:

  1.      ♦ 637 задължени лица са подали  коригираща декларация;
  2.      ♦ 98  задължени лица не са подали коригираща декларация;
  3.      ♦ 35 задължени лица са подали коригираща декларация и са декларирали пред Комисията, че не желаят да бъде публикувана информацията относно лицето, с което се намират във фактическо съжителство на съпружески начала и за което лице е установеното несъответствието;
  4.      ♦ 3 задължени лица са подали непълна коригираща декларация и са декларирали пред Комисията, че не желаят да бъде публикувана информацията относно лицето, с което се намират във фактическо съжителство на съпружески начала и за което лице е установеното несъответствието.

При несъответствие, което е по-голямо от 5000 лева, по закон трябва да бъде назначена проверка от НАП.

Ако несъответствието е по-голямо от 20 000, антикорупционната комисия трябва да започне проверка, която може да приключи с дело за отнемане на имущество.